Pasta brokułowa
Pasta brokułowa z dodatkiem kiszonych ogórków taka na szybko do kanapek, świeżych warzyw czy też makaronu w zależności kto co woli i na co w danej chwili mamy ochotę. Ostatnio bardzo dużo robię takich smarowideł czy dipów do warzyw albo po prostu używam zamiast masła. I myślę że to będzie również ciekawy dodatek do grilowanego mięsa , Polecam
inspiracja- 2 szklanki obgotowanego brokuła
- 1 szklanka pokrojonych w paski liści kapusty włoskiej
- 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
- garść świeżych liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki sparzonego słonecznika
- sól, pieprz do smaku
- 30 ml oliwy z oliwek
- szczypta kminu
- szczypta chili w proszku
Różyczki brokuła ugotować na parze ok 5 minut mają być półtwarde. Można też wrzucić na gorącą wodę i gotować ok 3-4 minutki muszą się obrócić kilka razy następnie odcedzić i przelać zimną wodą aż będą zimne.
Przełożyć różyczki do blendera wraz z resztę składników i zmiksować na pastę ale nie musi być dokładnie . W międzyczasie dolewać wodę z ogórków kiszonych lub sok z cytryny. Gdy masa będzie będzie już odpowiednią konsystencję - spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.
* Pokrojone liście kapusty włoskiej można zblanszowć ale nie jest to konieczne.
Smacznego