Pascha
W moim domu nigdy nie było tradycji przygotowywania wielkanocnej paschy. Zawsze królowały serniki, makowce oraz babki, z czasem pojawiły się również mazurki (głównie przez moją inicjatywę i zamiłowanie do kajmaku). Jednak gdy jeszcze przed wieloma laty przeczytałem o tym deserze przyrządzanym z twarogu ucieranego z masłem i żółtkami, pomyślałem, że nie może istnieć lepszy sposób na słodką celebrację Świąt. Od tego czasu pascha zagościła u nas na stałe i stała się równie mocno oczekiwanym daniem co wielkanocny żur. Nic dziwnego, bo przez całe mnóstwo bakalii smakuje wprost obłędnie. Zasadniczo pascha może być przyrządzana na dwa sposoby: z gotowego twarogu lub z samodzielnie przygotowanego z kwaśnego mleka oraz jajek. Ze względu na szybkość przygotowania zwykle decyduję się na ten pierwszy, bo ukręcenie paschy zajmuje 10 minut i w czasie świątecznej gorączki sprawę deseru mamy w sumie załatwioną. Wystarczy tylko cierpliwie poczekać przez noc, aby pascha stężała i odsączył się z niej nadmiar wody.
*
SKŁADNIKI
na paschę o średnicy ok. 24-26 cm
Pascha:
- 1 kg tłustego twarogu
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (z tego przepisu)
- 50 g obranych migdałów*
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych fig
Dodatkowo:
- garść obranych migdałów
- suszone płatki róż
Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Jeśli używasz tłustego twarogu, jedno mielenie w zupełności wystarczy. Półtłusty trzeba przepuścić 2 razy.
Masło o temperaturze pokojowej utrzyj na puch z cukrem pudrem i wanilią za pomocą miksera. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno zacznij stopniowo dodawać zmielony ser. Do gotowej masy wrzuć posiekane bakalie i wymieszaj.
Durszlak lub duże sito wyłóż gazą złożoną na pół. Przełóż gotową masę serową i wyrównaj szpatułką. Następnie przykryj wierzch gazą i talerzykiem. Durszlak wstaw do miski, wierzch obciąż, a paschę włóż do lodówki na minimum całą noc.
Kolejnego dnia, przed podanie, delikatnie przełóż paschę na talerz, odwiń z gazy i udekoruj dodatkową porcją migdałów i płatkami róż.
*Żeby obrać migdały ze skórki, zalej je wrzątkiem i odstaw na kilka godzin.
*