Pascha

Pascha

Zdjęcie - Pascha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W moim domu nigdy nie było tradycji przygotowywania wielkanocnej paschy. Zawsze królowały serniki, makowce oraz babki, z czasem pojawiły się również mazurki (głównie przez moją inicjatywę i zamiłowanie do kajmaku). Jednak gdy jeszcze przed wieloma laty przeczytałem o tym deserze przyrządzanym z twarogu ucieranego z masłem i żółtkami, pomyślałem, że nie może istnieć lepszy sposób na słodką celebrację Świąt. Od tego czasu pascha zagościła u nas na stałe i stała się równie mocno oczekiwanym daniem co wielkanocny żur. Nic dziwnego, bo przez całe mnóstwo bakalii smakuje wprost obłędnie. Zasadniczo pascha może być przyrządzana na dwa sposoby: z gotowego twarogu lub z samodzielnie przygotowanego z kwaśnego mleka oraz jajek. Ze względu na szybkość przygotowania zwykle decyduję się na ten pierwszy, bo ukręcenie paschy zajmuje 10 minut i w czasie świątecznej gorączki sprawę deseru mamy w sumie załatwioną. Wystarczy tylko cierpliwie poczekać przez noc, aby pascha stężała i odsączył się z niej nadmiar wody.

Zdjęcie - Pascha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na paschę o średnicy ok. 24-26 cm
Pascha:

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (z tego przepisu)
  • 50 g obranych migdałów*
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych fig

Dodatkowo:
  • garść obranych migdałów
  • suszone płatki róż
* PRZYGOTOWANIE
Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Jeśli używasz tłustego twarogu, jedno mielenie w zupełności wystarczy. Półtłusty trzeba przepuścić 2 razy.
Masło o temperaturze pokojowej utrzyj na puch z cukrem pudrem i wanilią za pomocą miksera. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno zacznij stopniowo dodawać zmielony ser. Do gotowej masy wrzuć posiekane bakalie i wymieszaj.
Durszlak lub duże sito wyłóż gazą złożoną na pół. Przełóż gotową masę serową i wyrównaj szpatułką. Następnie przykryj wierzch gazą i talerzykiem. Durszlak wstaw do miski, wierzch obciąż, a paschę włóż do lodówki na minimum całą noc.
Kolejnego dnia, przed podanie, delikatnie przełóż paschę na talerz, odwiń z gazy i udekoruj dodatkową porcją migdałów i płatkami róż.
*Żeby obrać migdały ze skórki, zalej je wrzątkiem i odstaw na kilka godzin.
*

Zdjęcie - Pascha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pascha - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów