Parmeggiana di Melanzane
Czyli włoska zapiekanka z bakłażanów, parmezanem i pomidorami. Oryginalny przepis pochodzący z książki: „Takie życie tylko w Neapolu” – Katherine Wilson.
Wczesniej już polecałam tą niezwykle ciekawą, radosną opowieść o miłości i swietnej włoskiej kuchni.
Kuchnia Półwyspu Apeninskiego uważana jest za esencję kuchni włoskiej i najbardziej docenianych na swiecie. Fenomen kuchni tkwi przede wszystkim w prostocie przygotowania potraw i wysokiej jakości produktów.
Większosć składników jest pochodzenia lokalnego, rosnie na łące lub uprawiana jest w przydomowych ogródkach. Powodzoniem cieszą się zwłaszcza bakłażany oraz słynne pomidory San Marzano, rosnące na stokach Wezuwiusza.
Parmeggiana di Melanzane, to potrawa którą z powodzeniem możemy przygotować na przystawkę lub podać jako danie obiadowe. Proste, doskonałe danie włoskiej kuchni.
Składniki:
- 1,8 kg bakłażanów
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1 szklanka sera Fior di latte lub mozzarelli pokrojonego w drobną kostkę
- 10 listków bazylii
- 425 g pomidorów w puszce bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- olej arachidowy
Wykonanie:
- Bakłażany muszą być długie, cienkie, twarde i bardzo ciemne, niemal czarne.
- Odciąć ogonki i obieraczką do warzyw zdjąć dwa paski skóry po przeciwległych stronach.
- Pokroić wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm, tak aby każdy plaster miał obwódkę ciemną z jednej strony.
- Ułożyć plastry bakłażana na blaszce, żeby przeschły. Ja posoliłam odstawiłam na godzinę i osuszyłam ręcznikiem papierowym.
- Pomidory zmiksować blenderem, przełożyć do garnka dodać kilka listków bazylii i rozgnieciony ząbek czosnku.
- Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, posolić do smaku.
- Rozgrzać olej i smażyć plastry bakłażanów przykryte w oleju po 1 minucie z każdej strony, tak aby nie zachodziły na siebie.
- Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby wsiąkły olej.
- Na spód naczynia wyłożyć porcje sosu pomidorowego, ułożyć na nim pierwszą warstwę bakłażanów w poprzek naczynia.
- Posmarować kolejną warstwą sosu, posypać równą warstwą parmezanu, dodać porwane listki bazylii i ser „fior di latte” lub mozzarellę ok. 1/3 całości.
- Kolejną warstwę bakłażanów ułożyć prostopadle do poprzednich i sos pomidorowy, parmezan, listki bazylii i ser.
- I kolejna warstwa wzdłuż, powtórzyć składniki.
- Na wierzchu polać pozostały sos i posypać parmezanem.
- Piec w piekarniku, w temp. 190 st. C przez około 25 minut lub do zarumienienia sera.
- Podawać w temp. pokojowej.
Smacznego ?