Papanasi – rumuńskie pączki serowe
Papanasi (oryginalna pisownia papanași) to słynne rumuńskie pączki serowe. Do złudzenia przypominają one nasze polskie oponki serowe, jednakże wykorzystuje się w nich nie tylko gniazdko, ale i kulkę z ciasta i podaje w nieco odmienny sposób. Papanasi przygotowuje się oryginalnie z sera urdă, który przypomina włoską ricottę, jednakże jest bardziej odsączony z serwatki. W polskich warunkach można również wykorzystać tłusty zmielony twaróg lub ser w wiaderku do sernika dobrej jakości (musi być gęsty!). Pączki te są ekspresowe w przygotowaniu, gdyż dodajemy do nich sodę, zamiast drożdży, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Samo wykrawanie i smażenie zajmuje tylko chwilę, więc można je zrobić w tempie ekspresowym.
Papanasi oryginalnie podaje się z kwaśną śmietaną oraz z owocową konfiturą — zwykle z wiśni lub jagód. Sam wolę wersję jagodową i ją również Wam polecam. Można wykorzystać gotową lub zrobić ją ze świeżych, lub mrożonych owoców. W takim wydaniu pączki pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Chociaż nie ukrywam, że te serowe oponki są pyszne również same, bez dodatków, ale warto chociaż raz spróbować ich w oryginalnym rumuńskim wydaniu. 🙂 Papanasi z tego przepisu są bardzo delikatne i puszyste. Warto tylko nie dodawać do nich zbyt dużo mąki tak, aby ciasto przed smażeniem było delikatnie klejące — wtedy wychodzą doskonałe. Gorąco je polecam na nadchodzący Tłusty Czwartek, chociaż tak naprawdę nie potrzeba żadnej okazji, żeby je usmażyć. 😉
Papanasi – rumuńskie pączki serowe
Ilość porcji: 24 sztuki
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Składniki na Papanasi:
Ciasto na pączki:
- 500 g tłustego twarogu lub gęstego twarogu sernikowego w wiaderku albo mocno odciśniętej ricotty
- 2 duże jajka
- ok. 300-350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- konfitura jagodowa lub wiśniowa do podania (opcjonalnie owoce w syropie)*
- kwaśna śmietana do podania
Jak przygotować Papanasi?
Ciasto na pączki
- Twaróg w kawałku zmiel. Jeśli używasz ricotty, to należy ją najpierw mocno odsączyć przy pomocy gazy.
- Do sera wbij jajka, dodaj sodę, sól, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie połącz.
- Następnie wsyp 300 g mąki i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i jednorodne, ale jednocześnie delikatnie lepkie. W razie potrzeby dosyp więcej mąki (jej ilość zależy od wilgotności twarogu).
- Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 5-6 mm. Za pomocą szklanki lub foremki do ciasteczek wykrój koła o średnicy ok. 8 cm. W każdym kółku zrób otwór o średnicy 2-2,5 cm (np. przy pomocy kieliszka). Kuleczki z ciasta również zostaw.
- Pączki smaż na głębokim oleju rozgrzanym do 180°C partiami (po 3-4 sztuki) po ok. 2 minuty z każdej strony do złotobrązowego koloru. Następnie odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.
Podanie papanasi
- Przed samym podaniem oponki posmaruj kwaśną śmietaną i polej konfiturą.
- Na wierzchu połóż kulkę z ciasta i oprósz całość cukrem pudrem.
UWAGI
*Ja przygotowałem ekspresową konfiturę, wrzucając do rondelka 500 g mrożonych jagód, 50 g cukru i 1 łyżeczkę pektyny. Konfiturę gotowałem przez kwadrans, aż delikatnie zgęstniała. Można ją również zagęścić 1 łyżeczką skrobi rozrobionej w odrobinie wody i dodanej pod sam koniec gotowania.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square