Pancakes z sosem waniliowym
Pancakes – czyli puszyste i
lekkie naleśniki idealne na śniadanie, czy słodki obiad. W Ameryce jedzone zazwyczaj
na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu ! Ja swoje zaserwowałam z
waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek Przepis prosty, szybki i
tani A placuszki rozpływające
się w ustach ! SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka 250 g mąka pszenna 1 łyżeczka proszku do
pieczenia 1 jajko 1 czubata łyżka masła + 1
łyżeczka do smażenia 1 szczypta soli 40 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego SOS WANILIOWY: 150 ml mleka 2 żółtka jaj 12 g cukru pudru Laska wanilii PRZYGOTOWANIE : PANCAKES: 1.Do miski przesiewamy
mąkę, mieszamy z proszkiem i cukrem. 2. W garnuszku roztapiamy
łyżkę masła. 3. Wlewamy masło do mąki,
dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. 4. Wszystkie składniki
dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy
masłem. 6. Wylewamy ciasto na
dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich
pęcherzyki powietrza. SOS WANILIOWY 1.Mleko wlewamy do garnka. 2. Laskę wanilii przecinamy
wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka. 3. Całość podgrzewamy. 4. Żółtka ucieramy z cukrem
(najlepiej cukrem pudrem) na gładką masę. 5. Do miski z żółtkami
wlewamy małym strumieniem podgrzane mleko cały czas mieszając ( np. za pomocą
trzepaczki) . 6. Następnie przelewamy sos
z powrotem do garnka i podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia cały czas mieszając. 7. Naleśniki polewamy
ciepłym sosem *dodatkowo możemy
udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.
lekkie naleśniki idealne na śniadanie, czy słodki obiad. W Ameryce jedzone zazwyczaj
na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu ! Ja swoje zaserwowałam z
waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek Przepis prosty, szybki i
tani A placuszki rozpływające
się w ustach ! SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka 250 g mąka pszenna 1 łyżeczka proszku do
pieczenia 1 jajko 1 czubata łyżka masła + 1
łyżeczka do smażenia 1 szczypta soli 40 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego SOS WANILIOWY: 150 ml mleka 2 żółtka jaj 12 g cukru pudru Laska wanilii PRZYGOTOWANIE : PANCAKES: 1.Do miski przesiewamy
mąkę, mieszamy z proszkiem i cukrem. 2. W garnuszku roztapiamy
łyżkę masła. 3. Wlewamy masło do mąki,
dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. 4. Wszystkie składniki
dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy
masłem. 6. Wylewamy ciasto na
dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich
pęcherzyki powietrza. SOS WANILIOWY 1.Mleko wlewamy do garnka. 2. Laskę wanilii przecinamy
wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka. 3. Całość podgrzewamy. 4. Żółtka ucieramy z cukrem
(najlepiej cukrem pudrem) na gładką masę. 5. Do miski z żółtkami
wlewamy małym strumieniem podgrzane mleko cały czas mieszając ( np. za pomocą
trzepaczki) . 6. Następnie przelewamy sos
z powrotem do garnka i podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia cały czas mieszając. 7. Naleśniki polewamy
ciepłym sosem *dodatkowo możemy
udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.