Pancakes z mąki kokosowej

Pancakes z mąki kokosowej

Zdjęcie - Pancakes z mąki kokosowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te placuszki z mąki kokosowej to idealna opcja na pożywne białkowo-tłuszczowe śniadanie. Są bezglutenowe, nie zawierają cukru ani nabiału, więc stanowią idealny posiłek dla osób uprawiających sport i dbających o linię. A jeśli lubicie zdrowe śniadania na słodko to jest idealna propozycja dla Was.
* SKŁADNIKI na około 12 sztuk

Pancakes:

  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
  • olej kokosowy do smazenia
  • szczypta soli


Do podania:

  • śmietanka kokosowa
  • syrop klonowy
  • świeże truskawki
  • granat






* PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na placuszki wymieszaj ze sobą. Możesz to zrobić łyżką lub blenderem. Następnie ciasto odstaw na 5 minut. Powinno stać się gęste i mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt zwarte, dolej więcej mleka kokosowego lub wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wykładaj po jednej łyżce ciasta na każdego placuszka, formując okrąg. Smaż do zrumienienia, a następnie obróć na drugą stronę. Gotowe pancakes podawaj z łyżką kokosowej śmietanki, owocami i syropem klonowym (w wersji BT możesz go pominąć, placki są wystarczająco słodkie).
*
Zdjęcie - Pancakes z mąki kokosowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów