Pancakes z mąki kokosowej
Te placuszki z mąki kokosowej to idealna opcja na pożywne białkowo-tłuszczowe śniadanie. Są bezglutenowe, nie zawierają cukru ani nabiału, więc stanowią idealny posiłek dla osób uprawiających sport i dbających o linię. A jeśli lubicie zdrowe śniadania na słodko to jest idealna propozycja dla Was.
* SKŁADNIKI na około 12 sztuk
Pancakes:
- ¼ szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 50 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
- olej kokosowy do smazenia
- szczypta soli
Do podania:
- śmietanka kokosowa
- syrop klonowy
- świeże truskawki
- granat
* PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na placuszki wymieszaj ze sobą. Możesz to zrobić łyżką lub blenderem. Następnie ciasto odstaw na 5 minut. Powinno stać się gęste i mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt zwarte, dolej więcej mleka kokosowego lub wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wykładaj po jednej łyżce ciasta na każdego placuszka, formując okrąg. Smaż do zrumienienia, a następnie obróć na drugą stronę. Gotowe pancakes podawaj z łyżką kokosowej śmietanki, owocami i syropem klonowym (w wersji BT możesz go pominąć, placki są wystarczająco słodkie).
*