Pancake smash burger
Lubię eksperymentować z burgerami, podając je w dość nieoczywisty sposób. Już dzieliłem się z Wami pomysłami na serwowane tego amerykańskiego fast-foodu w pączku, czy też bułeczkach bao. Mimo że tradycyjna buła maślana zawsze jest dobrym pomysłem, to czasami warto nieco zaszaleć. 😉 Dlatego tym razem postawiłem na amerykańskie placuszki, tworząc pancake smash burger. Kanapkę (chociaż nie wiem, czy to odpowiednie określenie), którą można zjeść również na śniadanie czy też brunch, bo idealnie wpisuje się w koncepcję posiłków przedpołudniowych. 😉
Skorzystałem tutaj z mojego ulubionego przepisu na te amerykańskie placuszki z dodatkiem maślanki, dzięki której są bardzo delikatne. Aby były jeszcze bardziej puszyste, to poza dodatkiem proszku do pieczenia, osobno ubiłem również białka. Pankejki posypałem dodatkowo sezamem, nawiązując do klasycznej bułki burgerowej.
Kluczowym elementem jest tutaj jednak rzeczony smash burger. Rozgnieciony kotlet wołowy z chrupiącą skarmelizowaną skórką, odrobiną słodkiej cebuli i topionym serem typu american cheese. Uznałem tutaj, że smash najbardziej będzie pasował do pankejkowego anturażu. Burgera przygotowałem z grubo mielonej wołowiny, najlepiej wybrać tutaj antrykot, rostbef lub łopatkę i zmielić mięso samodzielnie. Formujemy z niego nieduże kule o wadze ok. 60 g, aby kotlety z powodzeniem zmieściły się między plackami.
Smash burgery smażymy na dobrze rozgrzanej żeliwnej płycie grillowej (jeśli posiadacie) lub po prostu na patelni (najlepiej żeliwnej lub stalowej). Kulkę z mięsa wrzucamy wprost na rozgrzaną powierzchnię, szybko solimy i pieprzymy i spłaszczamy praską do burgerów. Jeśli jej jednak nie posiadacie, to przyda się cokolwiek odpornego na wysokie temperatury o płaskiej powierzchni; ja użyłem niewielkiego rondelka, którym dobrze można docisnąć. Pamiętajcie tylko o położeniu pergaminu lub papieru do pieczenia na mięso, aby się nie przykleiło. Następnie na kotleta leci pokrojona cienko cebulka, szybki obrót, plaster sera na wierzch i po chwili burgera ściągamy z patelni, uważając, aby go nie przeciągnąć.
Mój pancake smash burger podałem również z chrupiącymi plasterkami boczku i słodkim sosem musztardowym na bazie majonezu, do którego zamiast miodu dodałem syropu klonowego, nawiązując tu do amerykańskich placuszków. Możecie pokusić się również o pikle, jeśli lubicie. To kto się pisze na takiego burgera? 😉

Składniki Pancake smash burger:
Pancakes:
- 125 g mąki pszennej
- 2 jajka (rozmiar L)
- 125 ml maślanki
- 25 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 1 łyżka białego sezamu
- olej lub masło klarowane do smażenia
Smash burger:
- ok. 500 g grubo mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu, rostbefu lub łopatki)
- 8 plastrów surowego wędzonego boczku
- 8 plastrów sera topionego w plastrach (typu american cheese)
- 1 mała biała cebula
- pieprz, sól
Sos miodowo-klonowy:
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Jak zrobić pancake smash burger?
Pancakes
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z solą na sztywno.
- Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
- Do mąki dodaj żółtka, wlej roztopione masło oraz maślankę. Ciasto dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką.
- Do masy dodaj ubite białka i połącz delikatnie z ciastem za pomocą szpatułki.
- Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego lub oleju i nałóż po dwie łyżki ciasta na jednego pankejka. Placuszki posyp odrobiną sezamu z wierzchu. Smaż z obu stron po ok. 2-3 minuty na małym ogniu do złotobrązowego koloru. Powinno wyjść 8 sztuk.
Sos miodowo-klonowy
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i odstaw.
Smash burger
- Wołowinę podziel na 8 części po ok. 60 g. Z każdej uformuj kulę i odstaw.
- Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki i pooddzielaj krążki.
- Na suchej patelni usmaż plastry boczku, aż wytopi się tłuszcz i będą chrupiące. Odsącz je z namiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tłuszcz na patelni zostaw.
- Na rozgrzaną patelnię umieść kulkę z wołowiny. Posyp ją odrobiną soli oraz pieprzu. Następnie połóż na niej kawałek papieru do pieczenia i spłaszcz praską lub płaską szpatułką (można użyć także dowolnego naczynia z płaskim dnem). Na wierzchu ułóż kilka krążków cebuli. Smaż ok. minutę, aż mięso będzie przyrumienione, a następnie obróć na drugą stronę. Na wierzchu ułóż plaster sera i smaż kolejną minutę. Mięso zdejmij delikatnie szpatułką i odstaw. Analogicznie usmaż pozostałe burgery. (Na patelni o średnicy 30 cm mieszczą się 3 sztuki).
- Pankejki posmaruj z jednej strony (tej bez sezamu) sosem. Następnie ułóż na 4 plackach po plasterku boczku, kolejno usmażonego burgera serem do góry, następnie znowu boczek i ponownie burgera. Przykryj je z wierzchu pankejkami i podawaj od razu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square 