Paluchy ze szpinakiem
Mam słabość do drożdżowych wypieków ze szpinakiem. Wszelkiego rodzaju odrywanych chlebków i zawijańców. Czasem farsz wzbogacam np. o kozi ser i żurawinę, innym razem o ser typu feta, jak dzisiaj.
Ciasto podzieliłam na paseczki, ozdobiłam szpiankowym farszem i poskręcałam jak warkocze. Wyszły z tego zielonkawe paluchy, które nie tylko będą świetną imprezową lub piknikową przekąską, ale także ciekawym dodatkiem np. do kremowej zupy.
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 7 g
- letniej wody - 300 ml
- szczypta soli, świeżo mielony pieprz - 1 łyżeczka
- mrożonego szpinaku - 300 g
- ząbki czosnku - 2 g
- sera typu feta - 80 g
Potrzebne narzędzia:
- patelnia
- ściereczka
- waga kuchenna
- misa
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, mąkę, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.
2. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu ok. 7 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i podsmażamy jeszcze 3 minut. Studzimy, mieszamy z fetą.
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie uderzamy pięścią, aby je odgazować i cienko wałkujemy (na blacie oprószonym mąką) na duży prostokąt o jednym boku wyraźnie dłuższym.
4. Ciasto dzielimy na 8 pasków, na każdy z nich wykładamy farsz.
5. Każdy pasek przecinamy nożem na pół i zaplatamy jak warkoczyk. Tak przygotowane paluchy układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Paluchy pieczemy przez 15-17 minut, do momentu aż staną się rumiane.