Paluchy ze szparagami

Paluchy ze szparagami

Zdjęcie - Paluchy ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maj to zdecydowanie czas szparagów, dlatego trzeba się nimi cieszyć, póki sezon trwa! Ostatnio polubiłam pieczone szparagi, bo mają więcej smaku niż gotowane, dlatego zajadając się nimi pewnej kolacji wymyśliłam, aby owinąć je ciastem drożdżowym. Następnego dnia przygotowałam ciasto podobne jak na focaccię, a gdy wyrosło podzieliłam je na paseczki i owijałam wokół szparagów.

Efekt jest wyjątkowo udany, paluchy świetnie chrupią, a ciasto otula pieczone szparagi. Takie paluchy można zapakować do pudełka na wynos, zabrać na piknik lub serwować z oliwą i octem balsamicznym, jako przekąska do sałatki

Zdjęcie - Paluchy ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Paluchy ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Paluchy ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Paluchy ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Paluchy ze szparagami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 18 min. Całkowity czas: 2 godz. 3 min. Porcje: 10-12 Składniki

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 190 ml letniej wody
  • 10 szparagów
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
  2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 1 godzinę.
  3. Szparagom odłamujemy twarde końcówki i je wyrzucamy. Ciasto dzielimy na 10 lub 12 części. Każdą kulkę ciasta wałkujemy na podłużny placuszek i owijamy go wokół szparagów.
  4. Tak przygotowane szparagi kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
  5. Szparagowe paluchy wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 18 minut w 190 stopniach. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów