Paluchy pizzowe
- 250 g mąki pszennej
- 180 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 5 plasterków szynki
- 2 garście tartej mozzarelli
- 2 łyżki oleju Kujawski – czosnek, bazylia
- 1 szczypta cukru
- ½ łyżeczki soli
- passata wg uznania
- oregano do smaku
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy 1 szczyptę cukru i odrobinę letniej wody w takiej ilości, by zakryła całość. Wsypujemy do miski mąkę i dodajemy rozpuszczone drożdże. Następnie dodajemy olej, 130 ml letniej wody i sól. Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż do powstania gładkiej kuli. Ewentualnie odrobinę podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz., aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta, delikatnie podsypując mąką. Połowę smarujemy odrobiną passaty i oregano, dodajemy mozzarellę i szynkę pokrojoną w kostkę. Ciasto składamy na pół, sklejamy brzeg i dzielimy na 8-10 pasków. Każdy pasek delikatnie odrywamy od blatu i owijamy kilka razy wokół własnej osi. Paluchy układamy na blaszkach wyłożonych papierem do ponownego wyrastania, zachowując odstęp. Po ok. 15 min. smarujemy odrobiną oleju, passaty i oregano. Pieczemy w temp. 240℃ (góra dół) ok. 15 min.