Paella z kurczakiem

  • SKŁADNIKI :
  • * bulion warzywny - 1 l
  • * filet z kurczaka - 400 g
  • * papryka - 2 szt
  • * czosnek - 2 ząbki
  • * pomidor - 1 szt
  • * oliwa - 50 ml
  • * słodka papryka - 1 szczypta
  • * chili - 1 szczypta
  • * szafran - 1 szczypta
  • * białe wino - 50 ml
  • * koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • * ryż do paelli - 200 g
  • * zielenina - 1 pęczek

 

Od kiedy wróciłam z wakacji cały czas chodziła za mną Paella.

Bdsklep. pl Zdjęcie - Paella z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami dokładnie wyczuł moje zachcianki , gdyż już kilka dni po przyjeździe zawitał do mnie kurier z wielką paczką pełną ” światowych ” specjałów , wśród których był m.in. ryż do paelli.

Na Gran Canarii smakowałam wersji z owocami morza … przyrządzonej przez prawdziwych Hiszpanów.

W domu postawiłam na wersję z dodatkiem kurczaka , gdyż rodzina za owocami morza nie przepada.

Zapachy unosiły się aż do sąsiada , a Paella na stałe zagości w naszym menu!

Zdjęcie - Paella z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.

Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę.

Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również.

Czosnek kroimy w plasterki.

Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.

Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Doprawiamy szczyptą papryki i chili , wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli.

Dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.

Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.

Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ).

Gotowe!

Zdjęcie - Paella z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zamiast tradycyjnej oliwy użyłam CAROTINO oleju z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy

 

Przepisy z tych kategorii

Ryż smażony w 5 krokach

Ryż smażony w 5 krokach

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pikantny rosół po portugalsku

Pikantny rosół po portugalsku

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Łosoś w sosie z kaparów

Łosoś w sosie z kaparów

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką

Krem z jarmużu z czarnym ryżem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem

Dzi Dzi
karmelowy

Faszerowane liście winogron

Faszerowane liście winogron

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Pieczone donuty - pączki z dziurką dla NieAlergika

Pieczone donuty - pączki z dzi…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krewetki w sosie pomidorowym z fetą

Krewetki w sosie pomidorowym z…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka jajeczna z cebulą
2

Sałatka jajeczna z cebulą

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Łosoś w sosie z kaparów

Łosoś w sosie z kaparów

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pęczak z wieprzowiną i papryką

Pęczak z wieprzowiną i papryką

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy