Paella z kurczakiem
- SKŁADNIKI :
- * bulion warzywny - 1 l
- * filet z kurczaka - 400 g
- * papryka - 2 szt
- * czosnek - 2 ząbki
- * pomidor - 1 szt
- * oliwa - 50 ml
- * słodka papryka - 1 szczypta
- * chili - 1 szczypta
- * szafran - 1 szczypta
- * białe wino - 50 ml
- * koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- * ryż do paelli - 200 g
- * zielenina - 1 pęczek
Od kiedy wróciłam z wakacji cały czas chodziła za mną Paella.
Bdsklep. pl dokładnie wyczuł moje zachcianki , gdyż już kilka dni po przyjeździe zawitał do mnie kurier z wielką paczką pełną ” światowych ” specjałów , wśród których był m.in. ryż do paelli.
Na Gran Canarii smakowałam wersji z owocami morza … przyrządzonej przez prawdziwych Hiszpanów.
W domu postawiłam na wersję z dodatkiem kurczaka , gdyż rodzina za owocami morza nie przepada.
Zapachy unosiły się aż do sąsiada , a Paella na stałe zagości w naszym menu!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.
Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również.
Czosnek kroimy w plasterki.
Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.
Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Doprawiamy szczyptą papryki i chili , wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli.
Dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.
Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.
Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ).
Gotowe!
Zamiast tradycyjnej oliwy użyłam CAROTINO oleju z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy