Pączki odrywane z nutellą z pieca
Takie pączusie to są i mniej kaloryczne i prezentują sie calkiem okazale zapieczone w tortownicy.
Możemy oczywiscie piec pączki na swoj wlasny spósob,to zależy od naszych potrzeb i nastroju- ja dzisiaj wybralam taki oto sposób ,upieklam moje pączki w piekarniku,polalam je prostym lukrem i biesiada ze hej!
Zapraszam!
Pączki odrywane z nutella z pieca
.600 gr maki pszennej
.25 gr drozdzy swiezych
.50 gr masla
.1/2 szklanki letniej wody
.1 szklanka letniego mleka
.szczypta soli
.3 lyzki +1 lyzeczka cukru
.2 zoltka i 1 cale jajko
.skorka otarta z cytryny
panierka
.3 lyzki cukru
.1 lyzka ciemnego kakao
.1 lyzeczka cynamonu
lukier
.3 lyzki cukru pudru
.1 lyzeczka soku z cytryny
.1 lyzeczka wrzatku
ponadto
.tortownica 24 cm
.nutella
Wykonanie
-tortownice smarujemy margaryna i pudrujemy kakao
-robimy zaczyn z drozdzy,polowy szklanki letniej wody i 1 lyzeczki cukru- mieszamy dobrze i odstawiamy
-make przesiewamy do miski ,dodajemy ,cukier ,szczypte soli- mieszamy wszystko i robimy dolek
-wbijamy zoltka i jajko,dodajemy zaczyn,skorke z cytryny i mleko,zagniatamy ciasto na koniec dodajemy miekkie maslo
-wyrobione dobrze ciasto przykrywamy sciereczka i czekamy ok.1 godz.
Posypka
-do miseczki przesypujemy skladaniki i dokladnie je mieszamy
-wyrosniete ciasto przekladamy na deske i wyrabiamy kilka minut
-dzielimy je na 16 porcji
-kazda porcje wypelniamy niewielka iloscia nutelli,zaciskamy brzegi i obtaczamy w panierce
-gotowe paczki ukladamy w tortownicy ( u mnie 2 warstwy )
-pieczemy w temp.180stC przez 35 min
- podanych skladnikow robimy lukier i polewamy nim przestygniete paczki
Smacznego!