Pączki nowoorleańskie
Beignets - francuskie pączki, które w XVIII wieku trafiły do Luizjany (USA) i stały się wizytówką tego stanu. Najlepsze można nabyć w Cafe du Monde w Nowym Orleanie gdzie sprzedaje się je od 1862r. Zrobione są z ciasta drożdżowego przygotowanego na mleku skondensowanym z dodatkiem wanilii i gałki muszkatołowej. Mają kwadratowy lub prostokątny kształt i najczęściej jada się je na śniadanie. Nie mają w środku nadzienia tak jak nasze tradycyjne pączki, za to są suto obsypane cukrem pudrem.
Pączki nowoorleańskie-przepis
Składniki:
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki cukru
- 25g świeżych drożdży
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 25g stopionego masła
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- smalec do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Wlać do miski letnie mleko z wodą. Dodać rozkruszone drożdże i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać aż drożdże się rozpuszczą (dobrze się sprawdza trzepaczka spiralna). Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu przesiać mąkę. Dodać roztrzepane jajko, przestudzone roztopione masło, resztę cukru, sól i przyprawy. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na oprószonej maką stolnicy na grubość około 5mm. Pokroić na kwadraty o boku 5cm. Przykryć sciereczką i zostawic do lekkiego wyrośnięcia.
Rozgrzać smalec do temperatury 180°C. Wkładać po kilka sztuk i smażyć na jasnobrązowy kolor z obu stron.
Usmażone pączki wykładać na talerz wyłożony kilkoma warstwami ręcznika kuchennego. Gdy lekko przestygną posypać je cukrem pudrem.
Pączki nowoorleańskie-podobne przepisy
> Zakręcone pączki afrykańskie
> Pączki hiszpańskie
> Pączki weneckie
> Róże karnawałowe
Smacznego :)
Aronia