Pączki jabłkowe – idealne na słodki obiad
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne racuszki, inspirowane smakami z dzieciństwa.
Nie są to jednak klasyczne racuszki ( choć takie też znajdziecie na blogu!), a racuszki z dodatkiem jogurtu ( można zamienić na kefir ) i tartych jabłek z cynamonem.
Bardzo delikatne, niesamowicie lekkie i puszyste.
Wspaniały pomysł zarówno na leniwe śniadanie jak i słodki obiad czy podwieczorek.
Spróbujcie koniecznie!
Wspaniale smakują z cukrem pudrem, kleksem śmietany albo np. polewą z mlecznej czekolady.
Zarówno dzieci i dorośli będą zachwyceni!
SKŁADNIKI:
* jabłko – 1 szt
* jajko – 2 szt
* cynamon -1 łyżeczka
* jogurt naturalny – 180 g
* mąka pszenna – 200 g
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* cukier – 1 łyżka
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jogurt mieszamy z jajkami.
Dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko (taki mus), cukier i cynamon, mieszamy.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką.
Rozgrzewamy olej.
Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do oleju .
Pączki smażymy z obu stron na złoto.
Wyjmujemy na papierowy ręcznik.
Obsypujemy (jeszcze ciepłe) cukrem pudrem.
Smacznego!