Pączki afrykańskie

Pyszna alternatywa dla nadziewanych pączków, to ciekawie wyglądające zakręcone pączki afrykańskie, przygotowane z dodatkiem niesłodzonego mleka skondensowanego.

Z domowymi pączkami zawsze miałam ten problem, że na drugi dzień już mi tak nie smakowały, a te są rewelacyjne po usmażeniu i wciąż pyszne następnego dnia.

Wychodzi ich całkiem sporo i przyznaję, że zjadłam ich nieprzyzwoitą ilość.

Polecam i Wam 🙂

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 45 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier
  • cynamon

Mleko skondensowane lekko podgrzewamy (nie powinno być gorące tylko troszkę ciepłe). Mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na około 10-15 minut.

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, jajko, masło oraz mleko z drożdżami. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na około godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na pół, każdą połówkę znów na pół itd, aż do otrzymania 32 kuleczek wielkości dużego orzecha włoskiego.

Każdą kuleczkę rolujemy w oprószonych mąką dłoniach, aż do uzyskania wałka długości około 20-25 cm. Składamy go na pół (w podkowę), a następnie przeplatamy wokół siebie. Końce zlepiamy ze sobą.

Przygotowane pączki rozkładamy na papierze do pieczenia lub na podsypanym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20-30 minut.

W rondlu lub na patelni rozgrzewamy około 750 ml – 1 l oleju. Gdy olej dobrze się nagrzeje, zmniejszamy moc palnika i smażymy pączki z obu stron do zezłocenia (po około 2 minuty z każdej strony). Wyławiamy łyżką cedzakową.

Mniej więcej 1 szklankę cukru wsypujemy do głębokiego talerza. Dodajemy 1-2 łyżeczki cynamonu. Mieszamy. W przygotowanej posypce obtaczamy ciepłe jeszcze pączki.

Inspiracja

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku

Przepisy z tych kategorii

Afrykańskie pączki. Kokosowe!
1

Afrykańskie pączki. Kokosowe!

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Indyjski chlebek Parantha

Indyjski chlebek Parantha

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Babeczki z kawałkami czekolady
1

Babeczki z kawałkami czekolady

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą
4

Rożki z ciasta francuskiego z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cynamonki
2

Cynamonki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto kinder country
1

Ciasto kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust