OZORKI W SOSIE CHRZANOWYM
No cóż... pewnie nie namówię kogoś kto ma w głowie, że to jest feee, ale myślę, że gdyby dane mu było spróbować, zmieniłby zdanie. Wiem to, bo widziałam takie "zakochanie się" w ozorkach mojej koleżanki.
Ozorki to delikatne mięsko o niepowtarzalnym smaku. Idealnym dopełnieniem jest sos chrzanowy na bazie majonezu i jogurtu lub śmietany.
Do sporządzenia potrawy nadają się ozory wieprzowe, cielęce lub wołowe. Uważam, że wołowy ma najlepszy smak, jednak dość długo się gotuje.
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym - foto - Laura
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA SOS CHRZANOWY:
Zagotować wodę, ja używam rosołków lub vegety, ale można oczywiście ugotować je na wywarze z jarzyn, dodać listki i ziele. Do gotującej się wody włożyć ozora(y) i gotować je do miękkości (2 - 4 godziny w zależności od wielkości i od rodzaju mięsa - najdłużej wołowy).
Ozory obrać ze skóry (najłatwiej obierają się takie lekko ciepłe wyjęte prosto z wywaru), pokroić na plastry grubości około 1,5 cm i ułożyć na głębokim półmisku.
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym - foto - Laura
Wymieszać składniki sosu chrzanowego i zalać nim ozorki. Ilość sosu - według upodobań, można dać tyle, żeby lekko pomazać, ja najbardziej lubię ozorki pływające w sosie. Podawać na zimno.
Ozorki to delikatne mięsko o niepowtarzalnym smaku. Idealnym dopełnieniem jest sos chrzanowy na bazie majonezu i jogurtu lub śmietany.
Do sporządzenia potrawy nadają się ozory wieprzowe, cielęce lub wołowe. Uważam, że wołowy ma najlepszy smak, jednak dość długo się gotuje.
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym - foto - Laura
SKŁADNIKI:
- ozorki
- vegeta lub rosołki, kilka listków laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego
SKŁADNIKI NA SOS CHRZANOWY:
- 1 część majonezu
- 1 część jogurtu lub śmietany
- chrzan tarty do smaku
- sól do smaku
Zagotować wodę, ja używam rosołków lub vegety, ale można oczywiście ugotować je na wywarze z jarzyn, dodać listki i ziele. Do gotującej się wody włożyć ozora(y) i gotować je do miękkości (2 - 4 godziny w zależności od wielkości i od rodzaju mięsa - najdłużej wołowy).
Ozory obrać ze skóry (najłatwiej obierają się takie lekko ciepłe wyjęte prosto z wywaru), pokroić na plastry grubości około 1,5 cm i ułożyć na głębokim półmisku.
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym - foto - Laura
Wymieszać składniki sosu chrzanowego i zalać nim ozorki. Ilość sosu - według upodobań, można dać tyle, żeby lekko pomazać, ja najbardziej lubię ozorki pływające w sosie. Podawać na zimno.