Owsianka z piekarnika
Zdrowe i smaczne śniadanie dla każdego,śniadanie które robi się samo.Niby zwykłe płatki owsiane,a smakują zupełnie inaczej niż "papkowata"owsianka gotowana na wodzie lub mleku.Z wierzchu chrupiące płatki o orzechowym smaku,wewnątrz aromatyczne,winne jabłka rozpływające się w ustach bardziej przypominają deser,niż nielubianą przez niektórych owsiankę.Smak ma zupełnie podobny do sypanej szarlotki z płatków owsianych.Zapraszam do przepisu na śniadaniowy poprawiacz humoru.
Składniki na 2 porcje:
2 jabłka
kilka orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
miód
2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub masła
1/2 łyżeczki cynamon
szczypta kurkumy
6 łyżek płatków owsianych
kilka łyżek gorącej wody
Wykonanie:
- jabłka obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,nastepnie pokroić w ósemki
- posiekać orzechy włoskie
- jabłka ułożyć w jednym większym lub dwóch mniejszych kokilkach do zapiekania .Posypać cynamonem,kurkumą,rodzynkami i wsypać część orzechów włoskich.Wlać po 1 łyżce oleju i gorącej wody,następnie wsypać płatki owsiane.Wierzch posypać pozostałymo orzechami
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 200` C i piec 20-25 minut do zrumienienia.Można sprawdzić ,czy jabłka dostatecznie zmiękły przed wyjęciem z piekarnika
- podawać gorące