Owsiane podpłomyki
Aby przygotować domowe pieczywo, wcale nie potrzeba piekarnika! Dowodem na to są wszelkiego rodzaju podpłomyki, które robi się wyjątkowo szybko i w takim tempie też zjada, bo są lekkie i pyszne. Wystarczy mieć w kuchni patelnię (ja lubię szczególnie żeliwną) lub wok.
Sposobów na przygotowanie podpłomyków i chlebków z patelni jest wiele. Mogą to być przepisy nawiązujące do kuchni z całego świata np. gruzińskie chaczapuri lub chlebki naan, kojarzone głównie z kuchnią hinduską.
Przyznam, że czasem robię podpłomyki zupełnie na oko np. gdy zostanie mi trochę ciasta po pierogach. Wałkuję je wtedy na podpłomyki i wrzucam na patelnię.
Tym razem wymyśliłam sobie, że zrobię tego typu ciasto, ale dodam do niego płatki owsiane. Dodadzą one podpłomykom nie tylko wartości odżywczych, ale także wpłyną na ciekawą konsystencję ciasta.
Użyłam błyskawicznych płatków owsianych, czyli wyjątkowo drobnych, dlatego możecie śmiało wprowadzić modyfikację i zastąpić je mąką owsianą
5.0 z 3 ocen Owsiane podpłomyki Autor: Tosia Czas przygotowania: 27 min. Czas pieczenia: 3 min. Całkowity czas: 30 min. Porcje: 8 Składniki
- 100 g płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 200 g letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Płatki owsiane wsypujemy z mąką do misy, dodajemy sól. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20 minut.
- Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części. Każdą z nich podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki i podłużny placuszek.
- Podpłomyki skrapiamy z jednej strony olejem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie żeliwna). Podgrzewamy ok. 1,5 minuty z jednej strony. Następnie skrapiamy olejem z drugiej strony i obracamy, podgrzewamy przez kolejne 1,5 minuty.
- Tak przygotowane podpłomyki podajemy ze Smakowitą ze swojskim masłem.