Owsiane mango lassi
Niezależnie od pory roku, miło jest zacząć dzień od owocowego koktajlu. Wiadomo, że latem mamy większe pole do popisu, bo sezonowych owoców do wyboru o wiele więcej. Do tego zimą chętniej sięga się po rozgrzewające jaglanki i owsianki, a popija je naparami lub kawą. Od czasu do czasu jednak mam ochotę na owocową energię od rana, a przecież zimą też się da zrobić pyszny koktajl. Wtedy zazwyczaj sięgam po mango, które uwielbiam, a o którym trochę zapominam, gdy na straganach pojawiają się pierwsze porządne truskawki.
Utrzymując hinduski klimat z poprzedniego wpisu o samosach, postanowiłam dziś zmiksować mango lassi. Jednak, aby napój był w bardziej śniadaniowym klimacie, dodałam do niego płatki owsiane. Dzięki temu powstała owsianka do picia, którą szybko się robi i jeszcze szybciej wypija :)
Owsiane mango lassi/ 2 szklanki
Utrzymując hinduski klimat z poprzedniego wpisu o samosach, postanowiłam dziś zmiksować mango lassi. Jednak, aby napój był w bardziej śniadaniowym klimacie, dodałam do niego płatki owsiane. Dzięki temu powstała owsianka do picia, którą szybko się robi i jeszcze szybciej wypija :)
Owsiane mango lassi/ 2 szklanki
- dojrzałe mango
- 50 g płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
- 300 g jogurtu naturalnego
- 50-100 ml mleka
- łyżka miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)
- Obrane i pokrojone mango wrzucamy do wysokiego naczynia.
- Dodajemy płatki, jogurt, miód, sok z cytryny i ewentualne przyprawy.
- Miksujemy blenderem na gładki napój, dolewamy taką ilość mango, aby otrzymać koktajl o idealnej konsystencji.