Owocowa kruszonka
Ten deser przeplata trochę zimy trochę lata. Owoce na dnie mają posmak grzańca (dzięki zawartości czerwonego wina i przypraw), a w połączeniu z lodami przypominają letnie upały. Lubię tę mieszankę, bo nie jest zbyt słodka i mimo użycia tych samych składników za każdym razem smakuje inaczej. Deser jak najbardziej nadaje się do eksperymentowania, pod kruszonką możemy ukryć wszystkie nasze ulubione smaki. Na razie próbowałam tylko tej konfiguracji ( jak dla mnie perfekcyjna!), ale już nie mogę się doczekać następnych!
Owocowa kruszonka (ok. 4 sztuki) Kruszonka: -150g mąki -100 g masła -50 g cukru -1 żółtko
Owoce: -1 torebka mrożonych owoców leśnych (świeżych w okresie letnim) -pół butelki czerwonego wina -3 łyżki cukru - przyprawa do grzańca
- Lody waniliowe
Zacznij od przygotowania kruszonki. Ugnieć mąkę, cukier, żółtko i zimne poszatkowane masło. Przygotowane ciasto owiń folią i włóż do lodówki. Teraz czas na owoce. Zamrożone owoce rzuć na patelnie i poczekaj aż się rozmrożą i puszczą sok. Dodaj cukier. Przez 10 minut gotuj na dużym ogniu cały czas mieszając, aż część soku wyparuje. Zmniejsz ogień i powoli dodawaj czerwone wino cały czas mieszając. Na sam koniec znowu zwiększ ogień i wsyp przyprawę do grzańca (wsypana wcześniej traci swój aromat). Zdejmij z ognia i ostudź. Gdy owoce ostygną wypełnij nimi do połowy naczynie żaroodporne (jak na zdjęciu) i odstaw na pół godziny do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy owoce lekko stężeją nakryj je dwiema gałkami lodów waniliowych i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką (usyp z niej porządną górkę). Wsadź do piekarnika na 25-30min. Podawaj ciepłe.
Śliwka