Owoce leśne pod bezą

Owoce leśne pod bezą

Zdjęcie - Owoce leśne pod bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami To deser, który powstał z tęsknoty za latem, a przede wszystkim za owocami, których nam już tak bardzo brakuje. Dlatego sięgnąłem po ostatnie zapasy malin, porzeczek, agrestu oraz wiśni i ukryłem je pod słodką bezową pierzynką. Powstał fajny prosty deser, którego przygotowanie zajmuje 10 minut, a cała reszta to już cierpliwe oczekiwanie na słodkie wspomnienie letniego słońca. Piszecie się? ;)

Zdjęcie - Owoce leśne pod bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI

  • 400 g mrożonych owoców leśnych
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • kilka orzechów brazylijskich (lub płatków migdałów)
  • 4 białka
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
* PRZYGOTOWANIE
Białka ubij z odrobiną soli na sztywno, następnie powoli zacznij wsypywać cukier, cały czas ubijając, aż do uzyskania lśniącej piany. Pod sam koniec wlej ocet i jeszcze delikatnie ubij. Do kokili lub żaroodpornych foremek przesyp zamrożone owoce wymieszane z płatkami owsianymi. (Możesz je dodatkowo posłodzić, chociaż ja uważam, że przy słodkiej bezie jest to niepotrzebne). Wierzch przykryj bezową czapą i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 75 minut. Wystudź do momentu, aż beza będzie zimna, a owoce jeszcze ciepłe i podawaj. Możesz dodatkowo dorzucić gałkę lodów.

*
Zdjęcie - Owoce leśne pod bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owoce leśne pod bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owoce leśne pod bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów