Owoce leśne pod bezą
To deser, który powstał z tęsknoty za latem, a przede wszystkim za owocami, których nam już tak bardzo brakuje. Dlatego sięgnąłem po ostatnie zapasy malin, porzeczek, agrestu oraz wiśni i ukryłem je pod słodką bezową pierzynką. Powstał fajny prosty deser, którego przygotowanie zajmuje 10 minut, a cała reszta to już cierpliwe oczekiwanie na słodkie wspomnienie letniego słońca. Piszecie się? ;)
*
SKŁADNIKI
- 400 g mrożonych owoców leśnych
- 8 łyżek płatków owsianych
- kilka orzechów brazylijskich (lub płatków migdałów)
- 4 białka
- 240 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Białka ubij z odrobiną soli na sztywno, następnie powoli zacznij wsypywać cukier, cały czas ubijając, aż do uzyskania lśniącej piany. Pod sam koniec wlej ocet i jeszcze delikatnie ubij. Do kokili lub żaroodpornych foremek przesyp zamrożone owoce wymieszane z płatkami owsianymi. (Możesz je dodatkowo posłodzić, chociaż ja uważam, że przy słodkiej bezie jest to niepotrzebne). Wierzch przykryj bezową czapą i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 75 minut. Wystudź do momentu, aż beza będzie zimna, a owoce jeszcze ciepłe i podawaj. Możesz dodatkowo dorzucić gałkę lodów.
*