Ostrygi à la Rockefeller

Ostrygi à la Rockefeller

Podobno to danie, podane po raz pierwszy w 1899 r. jako przystawka, nazwano na cześć Johna Rockefellera, podówczas najbogatszego mieszkańca Stanów Zjednoczonych. Polega na zapieczeniu świeżych ostryg pod pierzynką z podduszonego szpinaku i innych zielonych warzyw liściastych z okruszkami chleba i parmezanu. Oczywiście oryginalna receptura jest tajemnicą, więc przygotujemy ostrygi według autorskiego przepisu, który próbuje ją odtworzyć. Zawarty w ostrygach cynk wspomaga działanie hormonów, wydzielanie testosteronu i wzbudza pożądanie, więc niewątpliwie można je zaliczyć do czołówki kulinarnych afrodyzjaków.

Składniki:Zdjęcie - Ostrygi à la Rockefeller - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
(przepis na 4 porcje)

2 tuziny świeżych ostryg
2 szklanki liści świeżego szpinaku, umytych, osuszonych i drobno
posiekanych
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
50 g grubej bułki tartej lub drobnych okruchów suchego chleba tostowego
2 szalotki, drobno posiekane
1 łyżka likieru anyżkowego
sól i pieprz, do smaku
2 łyżki oliwy
50 g startego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cząstki cytryny do podania

Przygotowanie:
Na patelni o grubym dnie roztopić masło, dodać czosnek i podsmażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Okruszki chleba lub bułkę tartą przesypać do miski, dodać połowę porcji masła z czosnkiem. Na patelnię z pozostałym masłem dodać szalotki i szpinak, gotować przez 3 minuty, aż szpinak zacznie się kurczyć. Podlać patelnię likierem i wymieszać, doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do wystudzenia. Do chleba lub bułki tartej dodać oliwę, parmezan i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na każdą otwartą ostrygę nakładać po łyżce szpinaku. Na szpinaku ułożyć łyżkę okruszków. Dno blachy lub naczynia do zapiekania wysypać solą kamienną. Ułożyć na wierzchu ostrygi tak, aby się nie przesuwały. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 12-15 minut, aż do zrumienienia. Podawać gorące z cząstkami cytryny.

Zdjęcie - Ostrygi à la Rockefeller - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów