Ostra sałatka z kukurydzą
Bardzo dobra sałatka, z dużą ilością kukurydzy. Świeżą kukurydzę można zastąpić kukurydzą z puszki, ale ta świeża, obsmażona na oliwie z masłem, jest znacznie smaczniejsza.
składniki
110 g groszku cukrowego
100 g fasolki szparagowej
2 kolby kukurydzy
1 czerwona cebula
1 długa papryka
1 ostra papryczka chili
2 ząbki czosnku
saszetka oleju kujawskiego czosnek + bazylia
2 duże łyżki bazyliowego pesto (gotowe lub domowe)
sól, pieprz
parę liści bazylii
przygotowanie
Groszek umyć i osuszyć. Obciąć końcówki, oderwać łyko. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać groszek, sól, pieprz, smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 4 - 5 minut, aż groszek lekko zmięknie ale nadal będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodać czosnek pokrojony w plasterki.
Fasolkę umyć, obciąć końcówki, ugotować ale tak aby była lekko chrupiąca, odcedzić.
Kukurydzę ugotować (ok 15 minut) następnie obsmażyć na oliwie z masłem tak aby lekko się zrumieniła, przestudzić i odciąć ziarenka od kolby.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krążki.
W dużej misce wymieszać wszystkie warzywa, polać olejem, posolić i popieprzyć do smaku, na końcu wymieszać z pesto i posypać bazylią pokrojona w cieniutkie paseczki. Smacznego!
składniki
110 g groszku cukrowego
100 g fasolki szparagowej
2 kolby kukurydzy
1 czerwona cebula
1 długa papryka
1 ostra papryczka chili
2 ząbki czosnku
saszetka oleju kujawskiego czosnek + bazylia
2 duże łyżki bazyliowego pesto (gotowe lub domowe)
sól, pieprz
parę liści bazylii
przygotowanie
Groszek umyć i osuszyć. Obciąć końcówki, oderwać łyko. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać groszek, sól, pieprz, smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 4 - 5 minut, aż groszek lekko zmięknie ale nadal będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodać czosnek pokrojony w plasterki.
Fasolkę umyć, obciąć końcówki, ugotować ale tak aby była lekko chrupiąca, odcedzić.
Kukurydzę ugotować (ok 15 minut) następnie obsmażyć na oliwie z masłem tak aby lekko się zrumieniła, przestudzić i odciąć ziarenka od kolby.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krążki.
W dużej misce wymieszać wszystkie warzywa, polać olejem, posolić i popieprzyć do smaku, na końcu wymieszać z pesto i posypać bazylią pokrojona w cieniutkie paseczki. Smacznego!