Orzechowiec
Rolada orzechowa to kolejne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole !
Przepis przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom orzechów ?
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
1 szklanka mleka
1 kostka drożdży
1 łyżeczka cukru
Mąki tyle, ile zabierze
*Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany
Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny
CIASTO:
¾ kg mąki
Szczypta soli
6 całych jaj
1 kostka masła rozpuszczonego
Cukier waniliowy
MASA ORZECHOWA: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 2. Następnie dodajemy cukier. Miksujemy. 3. Do piany dodajemy sok z cytryny i zmielone orzechy. Mieszamy. CIASTO: 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka i szczyptę soli.
2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. 3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę. 5. Roladę wkładamy do natłuszczonej formy (najlepiej keksówki). 6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia. 7. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st.