Orzechowiec

Orzechowiec
Zdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada orzechowa to kolejne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole !

Przepis przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom orzechów ?

Zdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





SKŁADNIKI: ZACZYN: 1 szklanka mleka 1 kostka drożdży 1 łyżeczka cukru Mąki tyle, ile zabierze *Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny CIASTO: ¾ kg mąki Szczypta soli 6 całych jaj 1 kostka masła rozpuszczonego Zdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCukier waniliowy

MASA ORZECHOWA: 400 g orzechów włoskich Białka z 6 jajek 2-3 łyżki cukru Sok z ½ cytryny Szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

MASA ORZECHOWA: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 2. Następnie dodajemy cukier. Miksujemy. 3. Do piany dodajemy sok z cytryny i zmielone orzechy. Mieszamy.

CIASTO: 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka i szczyptę soli.
2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. 3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę. 5. Roladę wkładamy do natłuszczonej formy (najlepiej keksówki). 6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia. 7. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. Zdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - ORZECHOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów