Orzechowe trójkąty z marcepanem
Tych orzechowo-marcepanowych ciasteczek nie mogli nachwalić się moi rodzice. Są jeszcze większymi miłośnikami orzechowych smaków niż ja. Wiedziałam więc, że w moim domu będą one miały duże wzięcie 🙂 Nie myliłam się!
Ciasteczka są przepyszne, mocno orzechowe, z delikatnym posmakiem marcepanu. Ładnie wyglądają pokrojone właśnie na trójkąty. Są przepyszne i gorąco je Wam polecam.
Przepis znalazłam na stronie Przyślij Przepis.
Składniki na orzechowe trójkąty z marcepanem:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
Masa:
- 400 g orzechów włoskich
- 200 g marcepanu
- 125 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady białej
Jak przygotować orzechowe trójkąty z marcepanem?
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki rozcieramy w dłoniach, łącząc ze sobą. Następnie dodajemy oba cukry, szczyptę soli oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na około 30-45 minut).
Orzechy siekamy.
Marcepan trzemy na dużych oczkach tarki. Łączymy z orzechami (ja dodatkowo ugniotłam marcepan z orzechami i ponownie starłam całość na tarce).
Do małego rondelka wlewamy śmietankę. Dodajemy cukier puder oraz masło. Składniki podgrzewamy na małym ogniu, po czym moc palnika zwiększamy i doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy do miski z orzechami i marcepanem. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto wykładamy na spód blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wykładamy masę orzechowo-marcepanową. Delikatnie dociskamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Po przestudzeniu dekorujemy czekoladą roztopioną, każda osobno, w kąpieli wodnej. Kroimy na trójkąty.
Źródło
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym