Orkiszowy chleb grzybowy
Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt przynajmniej bez jednej potrawy z grzybami. Jeśli będziecie piec grzybowe paszteciki, albo lepić uszka z grzybami to zostawcie trochę farszu. Można go przemycić do ciasta na chleb np. orkiszowy. Będzie świetnym wypiekiem na świąteczne śniadanie!
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- letnia woda - 270 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- gałązka rozmarynu - 1 szt.
- mąka orkiszowa jasna typ 700 - 500 g
- grzybów (u mnie boczniaki, namoczone suszone borowiki i pieczarki) - 150 g
- cebula - 1 szt.
- oliwy - 1 łyżka
- sól, pieprz - 1 łyżeczka
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Na oliwie podsmażamy posiekane drobno grzyby z rozmarynem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, podsmażone grzyby. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
3. Ciasto przekładamy do formy keksówki (ok. 15x30 cm), wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą i dekorujemy gałązką rozmarynu. Przykrywamy ściereczką na 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4. Chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Pieczemy metoda góra dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy do temperatury 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.