Orkiszowy chleb grzybowy

Orkiszowy chleb grzybowy

Zdjęcie - Orkiszowy chleb grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt przynajmniej bez jednej potrawy z grzybami. Jeśli będziecie piec grzybowe paszteciki, albo lepić uszka z grzybami to zostawcie trochę farszu. Można go przemycić do ciasta na chleb np. orkiszowy. Będzie świetnym wypiekiem na świąteczne śniadanie!

Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. letnia woda - 270 ml
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  4. gałązka rozmarynu - 1 szt.
  5. mąka orkiszowa jasna typ 700 - 500 g
  6. grzybów (u mnie boczniaki, namoczone suszone borowiki i pieczarki) - 150 g
  7. cebula - 1 szt.
  8. oliwy - 1 łyżka
  9. sól, pieprz - 1 łyżeczka

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Na oliwie podsmażamy posiekane drobno grzyby z rozmarynem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, podsmażone grzyby. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
3. Ciasto przekładamy do formy keksówki (ok. 15x30 cm), wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą i dekorujemy gałązką rozmarynu. Przykrywamy ściereczką na 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4. Chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Pieczemy metoda góra dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy do temperatury 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Orkiszowy chleb grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowy chleb grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowy chleb grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowy chleb grzybowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów