Orecchiette z pomidorami i burratą
5
Orecchiette to najpopularniejszy apulijski makaron. Te malutkie uszka z pszenicy durum to symbol Bari i całego regionu. Królują one w restauracjach, gdzie są podawane na wiele smakowitych sposobów. Obowiązkowo podczas wizyty w Apulii należy się wybrać na Strada delle orecchiette, gdzie można zobaczyć, jak przez włoskie nonny są one przygotowywane własnoręcznie i suszone na słońcu. Sam uwielbiam je za to, jakie są mięsiste i sprężyste. Najpopularniejszym daniem jest zdecydowanie orecchiette con cime di rapa – makaron z rzepą brokułową i anchois, o którym pisałem w przewodniku: Co zjeść w Apulii? W Polsce jednak trudno zdobyć to warzywo, dlatego postanowiłem przybliżyć Wam przepis na proste orecchiette al pomodoro, które miałem okazję spróbować w La Cantina dello Zio w Bari. Zrobiłem je jednak nieco po swojemu. 🙂
Makaron przywiozłem ze sobą na pamiątkę z Włoch, jednakże widuję go dość często na naszych sklepowych półkach. Jeśli nie znajdziecie orecchiette, to można użyć również innego typu, bo w zasadzie z tym prostym sosem pomidorowym każdy makaron będzie doskonały. Do dania postanowiłem dorzucić symbol Apulii – kremową burratę. Ten cudowny śmietankowy ser idealnie pasuje do tej potrawy i łagodzi lekko kwaskowy smak pomidorów.
Przygotowanie orecchiette z pomidorami i burratą według mojego przepisu zajmie Wam kwadrans, więc jest to idealne danie dla zabieganych. W trakcie, gdy będzie się gotował makaron, przygotowujemy prosty sos, do którego wystarczy na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek, a następnie krojone pomidory z puszki. Kolejno doprawiamy go świeżą bazylią, solą oraz pieprzem i łączymy z ugotowanym makaronem, oraz porwanym na kawałki serem. Proste, prawda? A jakie pyszne! Musicie koniecznie spróbować. 😉
Orecchiette z pomidorami i burratą
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Składniki na orecchiette z pomidorami i burratą:
- 250 g makaronu orecchiette
- 1 kulka burraty lub 120 g sera straciatella
- 400 g dobrych krojonych pomidorów, np. Mutti (1 puszka)
- 2 ząbki czosnku
- 6 listków bazylii
- 15 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie orecchiette z pomidorami i burratą:
- Makaron orecchiette ugotuj al dente w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu (zwykle 10-14 minut). W tym czasie przygotuj sos.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć obrane zmiażdżone ząbki czosnku i smaż przez chwilę.
- Kolejno dodaj krojone pomidory, wrzuć listki bazylii i gotuj sos przez kilka minut (do momentu ugotowania makaronu). Na sam koniec dopraw pomidory solą oraz pieprzem do smaku.
- Makaron odcedź i wrzuć do sosu. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj porwaną na strzępki burratę, połącz z makaronem i podawaj.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square