Oponki serowe

Oponki serowe

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • ser biały 250 gram
  • mąka pszenna 250 gram
  • cukier 50 gram
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • żółtka 2 sztuki
  • soda 1 łyżeczka
  • serek homogenizowany 120 ml
  • olej do smażenia rzepakowy Kujawski z pierwszego tłoczenia -0,5 litra
  • dodatki:
  • lukier, posypki

Przygotowanie

Ser przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami, sodą, octem i serkiem homogenizowanym. 

 

Zagniatamy ciasto i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. 

 

Ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm. 

 

Szklanką i kieliszkiem wykrawamy z niego okręgi. 

 

Oponki smażymy na głębokim oleju z obu stron.

Kategorie przepisów