Oponki serowe III
Dzień dobry :-) Dziś mamy Tłusty Czwartek, z tej okazji u mnie oponki. Testuję różne przepisy i jak na razie zachwycił mnie jeden. Tym razem oponki, na które przepis znalazłam tutaj (klik). Smakują super, robi się je szybciutko. Mnie coś w nich zabrakło, ale może to tylko mnie ;-) Polecam i smacznego dnia Wam życzę :-)
Składniki na około 50 sztuk:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 500 g twarogu (zmielonego lub z wiaderka)
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka masła (miękkiego)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania oponek
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, zmielony twaróg i mieszamy.
2. Teraz dodajemy jajko, żółtka, śmietanę, masło i wódkę i zagniatamy gładkie ciasto.
3. Ciasto dzielimy. Wałkujemy na grubość około 5 mm i szklanką wykrawamy krążki, a kieliszkiem w każdym krążku robimy dziurkę.
4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odciekły nam z tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-))