Oponki serowe III

Oponki serowe III

Zdjęcie - Oponki serowe III - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś mamy Tłusty Czwartek, z tej okazji u mnie oponki. Testuję różne przepisy i jak na razie zachwycił mnie jeden. Tym razem oponki, na które przepis znalazłam tutaj (klik). Smakują super, robi się je szybciutko. Mnie coś w nich zabrakło, ale może to tylko mnie ;-) Polecam i smacznego dnia Wam życzę :-)

Składniki na około 50 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 500 g twarogu (zmielonego lub z wiaderka)
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła (miękkiego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki wódki

Dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania oponek

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, zmielony twaróg i mieszamy.
2. Teraz dodajemy jajko, żółtka, śmietanę, masło i wódkę i zagniatamy gładkie ciasto.
3. Ciasto dzielimy. Wałkujemy na grubość około 5 mm i szklanką wykrawamy krążki, a kieliszkiem w każdym krążku robimy dziurkę.
4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Oponki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odciekły nam z tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-))

Zdjęcie - Oponki serowe III - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki serowe III - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki serowe III - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki serowe III - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki serowe III - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki serowe III - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów