Omlet ze szparagami
Omlet ze szparagami– to brzmi pysznie, prawda? Kto z nas nie chciałby być obudzonym takim wykwintnym śniadaniem do łóżka?! Ja na pewno tak! Maj i czerwiec to najlepszy okres, by cieszyć się szparagami od samego rana, jedzmy je więc tak często, jak to tylko możliwe!
Omlet ze szparagami to danie wyjątkowo pyszne, eleganckie, a przy tym niezwykle (!) łatwe do przygotowania, naprawdę!
Aby usmażyć omlet wystarczy nam dosłownie kilka minut. Tajemnica idealnego omletu to pozostawienie jajek nie do końca ściętych, omlet musi być kremowy i nie za bardzo wysmażony.
Wszystkie informacje na temat smażenia omletu zawarłam w TYM WPISIE (klik) na blogu, serdecznie zapraszam do lektury, po niej żaden omlet nie będzie Wam już straszny ;)
Przepis - Wydrukuj przepisWracając jednak do samego omletu ze szparagami. Do jego przygotowania wybieram ZIELONE SZPARAGI. Zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy odłamać od nich zdrewniałą końcówkę i już są gotowe do jedzenia. Tak, tak zielone szparagi można jeść surowe (smakują przepysznie! Jak świeży groszek, spróbujcie koniecznie!).
Przygotowanie omletu ze szparagami jest tak szybkie, bo zielone szparagi można poddać naprawdę krótkiej obróbce termicznej. I tu drogi są dwie:
- wcześniej przesmażamy pokrojone szparagi na maśle i w tej postaci dodajemy do masy jajecznej
- wykorzystujemy świeże, surowe szparagi i tylko je krótko smażymy razem z omletem- tym sposobem pozostaną jędrne i lekko chrupiące.
Wybór należy do kucharza :)
Sam omlet ze szparagami nie wymaga wielu dodatków. To danie delikatne i nie można zabić go mocnymi smakami. Ja wybieram oprószenie omletu świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie delikatne posypanie kilkoma wiórkami parmezanu.
Proporcje składników na omlet ze szparagami:- jeśli omlet ma być podstawą śniadania, smażę go z 3 jajek i 2-3 szparagów.
- jeśli podajecie do niego pieczywo i inne dodatki- wystarczą po 2 jajka i 2 szparagi na osobę.
Jeśli macie ochotę na więcej przepisów z zielonymi i białymi szparagami- serdecznie zapraszam TUTAJ na blog (klik).
Składniki:- jajko - 3 szt
- woda - 1 łyżka
- sól - szczypta
- masło - 1 łyżka
- szparagi - 3 szt, zielone
- świezo mielony pieprz, parmezan - do podania
- Rozgrzej patelnię i włóż na nią masło. Gdy się rozpuści, rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni naczynia.
- Jajka roztrzep widelcem z wodą i szczyptą soli. Mieszankę wlej na patelnię.
- Dodaj cienko pokrojone zielone szparagi*.
- Odczekaj 10 sekund, aż jajka lekko się zetną na brzegach, a następnie szpatułką (najwygodniej silikonową) zagarniaj jajka z brzegów do środka, równocześnie ruszaj patelnią, aby w powstałe wolne miejsca wpłynęła nie ścięta jeszcze masa jajeczna.
- Po kolejnych 15-30 sekundach omlet jest gotowy!
- Delikatnie zsuń go na brzeg patelni, aby spadając na talerz zwinął się w luźny rulon.
*Szparagi zielone nie wymagają obierania. Odłam tylko ich zdrewniałe końce, resztę pokrój w ok. 0,5 cm plasterki. Główki przekrój wzdłuż na pół, będą się ładnie prezentowały na talerzu.