Omlet z serem i pieczarkami
Pyszna propozycja na białkowo-tłuszczowe śniadanie. Omlet z serem i pieczarkami to fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego omletu. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane ani zbyt pracochłonne. Jajek nie trzeba miksować, wystarczy zamieszać je rózgą lub widelcem z pozostałymi składnikami.
Składniki na omlet z serem i pieczarkami:
- 2 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 lekko kopiasta łyżka mąki owsianej
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 pieczarki brązowe
- 2 plasterki sera cheddar
- szczypta soli
- szczypta mielonej ostrej papryki
Jak zrobić omlet z serem i pieczarkami?
Pieczarki kroimy na plasterki.
Jajka mieszamy z jogurtem oraz mąką. Doprawiamy do smaku szczyptą ostrej papryki oraz soli.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy masę jajeczną. Rozkładamy na niej plastry pieczarek. Smażymy pod przykryciem, aż masa jajeczna się zetnie. Obracamy na drugą stronę i smażymy chwilkę, aż pieczarki nieco się zarumienią. Następnie znów odwracamy na drugą stronę. Na pieczarkach rozkładamy pokrojony na mniejsze kawałki ser. Podgrzewamy pod przykryciem, już na wyłączonym palniku, tylko tyle, by ser się roztopił.
Omlet przekładamy na talerz. Podajemy z ulubioną surówką, u mnie surówka z rukoli, pokrojonego ogórka, pomidorków i papryki.