Omlet z piekarnika pełen ziół
Składniki:
- 3 duże jajka
- 150 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z oregano, pomidorem i cebulą
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 50 g szynki gotowanej
- 1 łyżka parmezanu
- 50 g sera feta
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść rukoli
- ½ awokado
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do piekarnika wkładamy patelnię (ew. naczynie żaroodporne lub tortownicę – naczynie przeznaczone do piekarnika). Włączamy piekarnik na 220*C góra-dół i czekamy, aż patelnia się nagrzeje.
Jajka wbijamy do naczynia, dodajemy mąkę, sól, pieprz i olej Kujawski z ziołami. Masę miksujemy blenderem. Ciasto ma przypominać ciasto naleśnikowe.
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekane szczypiorek i natkę pietruszki. Następnie kruszymy ser feta oraz dodajemy parmezan. Całość mieszamy rózgą.
Na nagrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju Kujawski z ziołami a następnie całe ciasto.
Natychmiast wkładamy patelnię ponownie do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut.
Po wyjęciu naleśnika z piekarnika na omlecie układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, rukolę oraz plastry awokado. Podajemy na ciepło.
Czas przygotowania: 25 min
Ilośc porcji: 3