Omlet z kurkami i jarmużem

Omlet z kurkami i jarmużem
Zdjęcie - Omlet z kurkami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet z kurkami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet z kurkami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet z kurkami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Omlet z kurkami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g kurek
  • 100 g jarmużu
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 5 jajek
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Jarmuż myjemy, rwiemy na kawałki i obgotowujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Oczyszczone kurki rwiemy na mniejsze kawałki i smażymy na połowie oleju z czosnkiem na złoty kolor. Przed końcem smażenia dodajemy jarmuż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i skrapiamy lekko sokiem z cytryny.

Jajka rozkłócamy i doprawiamy lekko solą.

Na średnio rozgrzaną patelnię z Oliwierem wlewamy rozkłócone jajka i smażymy omlet na małym ogniu. Gdy jest prawie ścięty, wykładamy grzyby z jarmużem.

Przekładamy omlet na talerz, składając go na pół.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów