Omlet biszkoptowy bezglutenowy
Zbliżają się Walentynki. Zaskoczcie swoje miłości ( chłopaków, dziewczyny, dzieci, żony, mężów i innych których kochacie) pysznym śniadaniem.
Omlet biszkoptowy z mąką razową i karmelizowanymi bananami. Ale może być także truskawkowa konfitura.
Podaję składniki na 1 sztukę omleta
2 jaja "zerówki"
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
łyżeczka oleju
Karmelizowany banan
1 banan
1 łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego
odrobina gałki muszkatołowej
banana pokroić w plasterki obtoczyć w cukrze i gałce muszkatołowej. Całość wsypać na rozgrzaną patelnie i karmelizować kilka chwil.
Białka oddzielany od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie. Masę wylewamy na rozgrzany olej smażymy na średnim ogniu z dwóch stron. Optymalna byłaby patelnia do smażenia bez tłuszczu.
Banany karmelizowane:
Banana pokroić w plasterki obtoczyć w cukrze i gałce muszkatołowej. Całość wsypać na rozgrzaną patelnie i karmelizować kilka chwil.
Omlet posmarować konfiturą lub nałożyć banany i złożyć na pół. Oprószyć cukrem pudrem i konfetti