Oliwa bazyliowa

Oliwa bazyliowa

Jednym z powodów, dla których uwielbiam lato są pomidory.

A jak pomidory, to bazylia!

 

Zdjęcie - Oliwa bazyliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oliwa bazyliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oliwa bazyliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oliwa bazyliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A może bazyliowa oliwa? Lekko zielona i aromatyczna, doskonały dodatek do sałatek albo grzanki natartej ząbkiem młodego czosnku. Pyszna!

Oliwa bazyliowa

Agata, 29 czerwca 2012

Zdjęcie - Oliwa bazyliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • oliwa - lub olej winogronowy, 1 szklanka
  • bazylia - świeże listki, 2 szklanki

Sposób przygotowania

Listki bazylii zmiksuj w blenderze z oliwą na puree.

Wlej do rondelka, doprowadź do zagotowania (na małym gazie). Gotuj ok. 1 minuty.

Masę przefiltruj (najlepiej nadaje się do tego papierowy filtr od ekspresu do kawy).

Zamknij w buteleczce, przechowuj w ciemnej szafce lub lodówce.

Kategorie przepisów