Ogórki po meksykańsku
Te ogórki na każdej imprezie znikają w oka mgnieniu. Są jak paluszki, po które wystarczy sięgnąć i będziesz dokładać, dopóki się nie skończą. Od wielu lat mój tata się w nich specjalizuje i zaprawia nam kilkanaście kilo:-) Każdego roku mam prośby o przepis dlatego dziś - imprezowe ogórki po meksykańsku:-)
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych,
- 4 łyżki soli,
- 2 główki czosnku,
- 1 łyżka chili,
zalewa:
- 8 łyżek oleju,
- 1,5 szkl. octu,
- 60 dkg cukru.
Przygotowanie: Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki, a większe ogórki przekroić jeszcze na pół, nie obierać. Posolić odstawić na całą noc, aby puściły wodę. Po tym czasie odlać wodę, dodać chili i przepuszczony przez praskę czosnek, wymieszać. Cukier, olej i ocet zagotować zalać gorącą zalewą ogórki, wymieszać i odstawić na 12h. Po tym czasie przekładać do słoików, zalać pozostałym płynem, zakręcić i odstawić na kilka dni, aby się przegryzły. Nie trzeba ich pasteryzować.