Ogórki małosolne z chrzanem
co roku obowiązkowo muszę zrobić przynajmniej kilka porcji ogórków małosolnych, inaczej Luby mój jest bardzo nieusatysfakcjonowany. sama nie jestem zbyt wielką miłośniczką tych ogórków, ale - zjem, raczej z przyjemnością niż bez. po prostu - nie kocham ich miłością niewiadomo jak wielką ;)
składniki:
- ogórki zielone, gruntowe, względnie podobnej wielkości - ciut ponad kilogram
- koper do kiszenia ogórków - 6 strąków
- chrzan świeży - 1/3 korzenia
- sól morska gruboziarnista
- woda
- czosnek świeży - 1/2 główki
przygotowanie:
na dno słoika napchać trochę kopru. pionowo upychać ogórki (ok, moje się poprzewracały do zdjęcia, taaa...).
w mniej-więcej połowie słoika zacząć wrzucać obrany czosnek, w połowie słoika przełożyć koprem, dopchać ogórków (muszą ciasno siedzieć!), u góry znowu upchać koper. wszystko zasypać 2 łyżkami soli, i zalać letnią wodą (można zrobić roztwór wody i soli, letni taki, i tym dopiero zalewać. ja zasypuję i zalewam od zawsze, i też jest ok :))
odstawić w ciemne, chłodne miejsce na ok 3-4 dni i.. jeść ze smakiem :)
im dłużej postoją tym bardziej się ukiszą :) nie wiem, ile mogą stać maksymalnie, u mnie po ok. 10 dniach nie ma najmniejszego śladu po ogórkach :))