Ogórki małosolne z chrzanem

Ogórki małosolne z chrzanem

co roku obowiązkowo muszę zrobić przynajmniej kilka porcji ogórków małosolnych, inaczej Luby mój jest bardzo nieusatysfakcjonowany. sama nie jestem zbyt wielką miłośniczką tych ogórków, ale - zjem, raczej z przyjemnością niż bez. po prostu - nie kocham ich miłością niewiadomo jak wielką ;)

składniki:

  • ogórki zielone, gruntowe, względnie podobnej wielkości - ciut ponad kilogram
  • koper do kiszenia ogórków - 6 strąków
  • chrzan świeży - 1/3 korzenia
  • sól morska gruboziarnista
  • woda
  • czosnek świeży - 1/2 główki

przygotowanie:

na dno słoika napchać trochę kopru. pionowo upychać ogórki (ok, moje się poprzewracały do zdjęcia, taaa...).

Zdjęcie - ogórki małosolne z chrzanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

w mniej-więcej połowie słoika zacząć wrzucać obrany czosnek, w połowie słoika przełożyć koprem, dopchać ogórków (muszą ciasno siedzieć!), u góry znowu upchać koper. wszystko zasypać 2 łyżkami soli, i zalać letnią wodą (można zrobić roztwór wody i soli, letni taki, i tym dopiero zalewać. ja zasypuję i zalewam od zawsze, i też jest ok :))

Zdjęcie - ogórki małosolne z chrzanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - ogórki małosolne z chrzanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

odstawić w ciemne, chłodne miejsce na ok 3-4 dni i.. jeść ze smakiem :)

Zdjęcie - ogórki małosolne z chrzanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

im dłużej postoją tym bardziej się ukiszą :) nie wiem, ile mogą stać maksymalnie, u mnie po ok. 10 dniach nie ma najmniejszego śladu po ogórkach :))

Kategorie przepisów