Odrywany chlebek z pesto
Od czasu do czasu wracam do przepisu na ziołowe zawijańce . Są to zawinięte, bardzo puszyste bułeczki z pesto, które przytulone obok siebie tworzą chlebek. Po upieczeniu łatwo je oderwać do siebie, a wystawione na imprezie, czy grillu wróżą sukces i pochwały gości.
Miałam ochotę upiec takie zawijańce, ale wtedy pomyślałam, że bułeczek nie trzeba zawijać niczym ślimaka i wkładać do okrągłej formy. Można to zrobić podobnie, a przy tym inaczej, bo wykorzystując formę „keksówkę”.
W efekcie wyszedł z tego bardzo aromatyczny chlebek, który przyjemnie się odrywa, a przez to jeszcze szybciej znika. Jest piątkowe popołudnie, a ja się boję, że nie wytrzyma do sobotniego śniadania
Odrywany chlebek z pesto Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 15 minut Porcje: 1 Składniki- 650 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant (w paczce)
- 300 ml letniej wody
- 50 ml oliwy lub oleju rzepakowego (u mnie o smaku czosnkowo-bazyliowym)
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- Pesto:
- garść liści bazylii
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- Mąkę przesiewamy do dużej misy i mieszamy z suszonymi drożdżami. Dodajemy cukier oraz sól.
- Powoli wlewamy na przemian oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto mikserem. Po 8 minutach, ciasto w formie kuli przekładamy do nowej misy oprószonej mąką. Przykrywamy je folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy pesto. Liście bazylii wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, parmezan, podprażone ziarenka słonecznika. Wlewamy oliwę i za pomocą blendera (lub moździerza) miksujemy składniki na pastę. Na koniec przyprawiamy ją solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży placek o wymiarach 30×40 cm. Dzielimy go na 3 grubsze paski, które smarujemy pesto. Paski dzielimy na prostokąciki i na mniejsze kawałeczki (widoczne na zdjęciu). Każdy paseczek składamy na pół, tworząc „kanapkę” lub „pierogi”.
- Formę keksówkę smarujemy tłuszczem (np. oliwą) i wykładamy pergaminem. Układamy ciasno w formie przygotowane kawałki ciasta (widoczne na zdjęciu), zajmując w ten sposób całą keksówkę. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chlebek pieczemy w formie przez 30-35 minut. Upieczony wyciągamy z piekarnika i z formy. Odrywamy i cieszymy się jego smakiem.