Odrywany chlebek z pesto

Odrywany chlebek z pesto

Zdjęcie - Odrywany chlebek z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od czasu do czasu wracam do przepisu na ziołowe zawijańce . Są to zawinięte, bardzo puszyste bułeczki z pesto, które przytulone obok siebie tworzą chlebek. Po upieczeniu łatwo je oderwać do siebie, a wystawione na imprezie, czy grillu wróżą sukces i pochwały gości.

Miałam ochotę upiec takie zawijańce, ale wtedy pomyślałam, że bułeczek nie trzeba zawijać niczym ślimaka i wkładać do okrągłej formy. Można to zrobić podobnie, a przy tym inaczej, bo wykorzystując formę „keksówkę”.

W efekcie wyszedł z tego bardzo aromatyczny chlebek, który przyjemnie się odrywa, a przez to jeszcze szybciej znika. Jest piątkowe popołudnie, a ja się boję, że nie wytrzyma do sobotniego śniadania :)

Zdjęcie - Odrywany chlebek z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Odrywany chlebek z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Odrywany chlebek z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Odrywany chlebek z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Odrywany chlebek z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odrywany chlebek z pesto Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 15 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 650 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant (w paczce)
  • 300 ml letniej wody
  • 50 ml oliwy lub oleju rzepakowego (u mnie o smaku czosnkowo-bazyliowym)
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • Pesto:
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do dużej misy i mieszamy z suszonymi drożdżami. Dodajemy cukier oraz sól.
  2. Powoli wlewamy na przemian oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto mikserem. Po 8 minutach, ciasto w formie kuli przekładamy do nowej misy oprószonej mąką. Przykrywamy je folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
  3. W tym czasie przygotowujemy pesto. Liście bazylii wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, parmezan, podprażone ziarenka słonecznika. Wlewamy oliwę i za pomocą blendera (lub moździerza) miksujemy składniki na pastę. Na koniec przyprawiamy ją solą i pieprzem.
  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży placek o wymiarach 30×40 cm. Dzielimy go na 3 grubsze paski, które smarujemy pesto. Paski dzielimy na prostokąciki i na mniejsze kawałeczki (widoczne na zdjęciu). Każdy paseczek składamy na pół, tworząc „kanapkę” lub „pierogi”.
  5. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem (np. oliwą) i wykładamy pergaminem. Układamy ciasno w formie przygotowane kawałki ciasta (widoczne na zdjęciu), zajmując w ten sposób całą keksówkę. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chlebek pieczemy w formie przez 30-35 minut. Upieczony wyciągamy z piekarnika i z formy. Odrywamy i cieszymy się jego smakiem.

3.1.09

3.1.0

Kategorie przepisów