Obiad to wyzwanie
Czasami są takie dni, że nie mam pojęcia co przygotować na obiad. Nagle okazuje się, że nie mam żadnych pomysłów, albo że to co właśnie przyszło mi do głowy było dwa dni temu. Dodatkowo moje własne, kochane dzieci mnie ograniczają, bo okazuje się, że wcale nie są wszystko żerne, przez co ja nie mogę puścić wodzy fantazji. A my przecież lubimy by nasza dieta była różnorodna i zdrowa. Każdego więc dnia stoję przed poważnym wyzwaniem. Moje dzieci znają doskonale kaszę jaglaną, ale to nie oznacza, że zjedzą ją pod każdą postacią. Dzisiejsze klopsiki z wielką radością przyjęła moja starsza córka, młodsza.. no cóż. W temacie młodszej córki myślę, że kiedyś napiszę stosowną notkę, która być może okaże się pomocna dla wielu rodziców. Tymczasem Ona sama zadowoliła się zupą brokułową. A Was zapraszam jednak na klopsiki z jaglanki, chrupiące dzięki panierce z cudownym, ciągnącym serem w środku.
Klopsiki jaglane z cukinią i serem składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 1 mała cukinia
- 5 dkg sera żółtego np gouda
- 5 dkg sera o wyrazistym smaku np parmezanu
- sól, pieprz
- chilli w proszku
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
sos pomidorowy:
- 5-6 pomidorów lub pomidory z puszki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- sól, pieprz
- cukier do smaku
- bazylia
wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w 2 szklankach osolonej wody. W czasie gotowania kaszę należy mieszać by nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Dobrze jest kasze rozgotować, wtedy klopsiki będą się lepiej kleić. Ugotowana kasze pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy by puściła sok. Sery ścieramy na tarce; goudę na dużych oczkach, drugi ser na mniejszych. Do kaszy dodajemy oba sery, odciśniętą z soku cukinię oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. W dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Następnie obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i drobno posiekaną cebulę. By cebula była miękka po chwili podlewamy odrobina wody i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory bez skóry lub pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru do smaku. dodajemy też oregano i bazylię. Ściągamy z ognia. Możemy ten sos zmiksować by jeśli zależy nam by był gładki, ja go nie miksowałam. Klopsiki podajemy ze sosem gdy są gorące, wtedy panierka jest chrupiąca, a ser w środku ciągnący.