Nutella z kaszy jaglanej
Z kaszy jaglanej w kuchni można zrobić prawie wszystko. Eksperymentuje z nią od dłuższego czasu i niezmiennie wszystko jest pyszne! Dziś krem czekoladowy, prawie jak nutella! Prawie, bo nasz krem jest zdecydowanie mniej słodki. Jeśli chcemy jeszcze zdrowszej wersji część lub całą czekoladę wymieńmy na suszone daktyle, też będzie smacznie. Z podanej ilości składników powstaje naprawdę dużo kremu. Możemy go przechowywać w słoiczku w lodówce do tygodnia- raczej zjemy go zdecydowanie szybciej. Polecam.
Składniki:
Kaszę przepłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem, pomaga to pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie zalać dwoma szklankami wrzątku i gotować ok. 15min. na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2 łyżki kaszy połączyć z resztą składników i dokładnie zblendować, w tak małej ilości mamy pewność że wszystkie orzeszki są zmielone. Dodać resztę kaszy i jeszcze raz zblendować. Rozkoszować się od razu, resztę przełożyć do słoiczków.
Składniki:
- 150g kaszy jaglanej
- 150g orzechów laskowych (waga przed łupaniem)
- 100g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
Kaszę przepłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem, pomaga to pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie zalać dwoma szklankami wrzątku i gotować ok. 15min. na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2 łyżki kaszy połączyć z resztą składników i dokładnie zblendować, w tak małej ilości mamy pewność że wszystkie orzeszki są zmielone. Dodać resztę kaszy i jeszcze raz zblendować. Rozkoszować się od razu, resztę przełożyć do słoiczków.