Nocny chleb ze szparagami
Dzisiaj propozycja nie tylko dla nocnych Marków, ale także dla zabieganych – chleb nocny. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem, przełożyć je do keksówki i wstawić na noc do lodówki. To spowolni proces wyrastania drożdży. Rano doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i pieczemy. W sezonie warto do ciasta przemycić szparagi!
Czas całkowity: 8 godz 40 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- letnia woda - 300 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- pełnoziarnista mąka orkiszowa - 100 g
- 5 szparagów - 5 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Szparagom odrywamy twarde końce. Odkrawamy główki o szerokości keksówki, odkładamy, resztę siekamy.
Do misy wsypujemy mąki, dodajemy sól, posiekane szparagi, drożdże, oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki.
3. Rano wyciągamy keksówkę z ciastem z lodówki. Zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto z wierzchu dekorujemy wcześniej przygotowanymi szparagami. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut.