Nocny chleb z kaszą jaglaną
Oto chleb idealny na weekend. Wystarczy w piątek lub w sobotę wieczorem ugotować kaszę, a następnie przygotować ciasto chlebowe w kilka minut. Przełożyć je do formy i włożyć do lodówki. Rano wyciągamy wyrośnięte ciasto, zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, po czym pieczemy przez 40 minut i mamy chleb gotowy! Czy to nie jest przyjemnie proste?
Kolejną dobrą wiadomością jest fakt, że kasza jaglana jest niezwykle zdrowa, o czym wspominałam już przy wpisie dotyczącym chleba na zakwasie z dynią i kaszą.
Jeśli jednak nie macie w domu kaszy, a chcielibyście spróbować przygotować taki chleb już teraz, to nic straconego. Polecam również przepis na nocny chleb pszenny, czy orkiszowy z oliwą.
Nocny chleb z kaszą jaglaną Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 godz Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 10 godz 40 min Porcje: 1 Składniki- 500 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 300 ml wody
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
- łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, drożdże, sól, ziarna słonecznika i miód.
- Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut. Ciasto w tym czasie osiągnie formę elastycznej kuli.
- Formę keksówkę (u mnie 10x22 cm) smarujemy oliwą i obsypujemy np. otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do keksówki, rozprowadzamy je w formie, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i wkładamy do lodówki na noc.
- Rano wyciągamy z lodówki formę i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut.
- Gotowy wyciągamy z formy i chwilę studzimy przed krojeniem.
- Do chleba pasuje Smakowita lekko solona.