Nocne kajzerki

Nocne kajzerki



Zdjęcie - Nocne kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Odkąd musiałam przejść na dietę bezglutenową, zaniechałam wypiekanie tradycyjnego pieczywa w domu chociaż pozostali domownicy nadal je spożywają. Nie było to na zasadzie „ja nie jem to nie piekę”. Większość swojej uwagi i czasu skupiłam na poszukiwaniu dobrej receptury na pieczywo bezglutenowe. Jedzenie wafli ryżowych już mi się znudziło. Rodzina nieśmiało dopominałam się jednak o chrupiący domowy chlebek lub bułeczki. I tu z pomocą przyszedł mi przepis Julianny z bloga Obiad gotowy! na nocne kajzerki. Co prawda przygotowanie ciasta zajmuje prawie trzy dni ale samej pracy przy nim jest w sumie może godzina. W czasie gdy ciasto sobie spokojnie fermentuje ja mogę eksperymentować z pieczywem dla siebie.
Nie mogę powiedzieć jak smakowały bo ich nie jadłam. Mogę natomiast powiedzieć, że rodzina była nimi zachwycona i już prosi o powtórkę. Nie są tak piękne zaplecione jak Julianny, w tym temacie to ja jeszcze muszę dużo poćwiczyć.”
Zdjęcie - Nocne kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Nocne kajzerki (źródło przepisu)
Składniki na 8 sztuk:
Ciasto przefermentowane: 0,5 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej typ 650 3g świeżych drożdży
Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej typ 500 (można też być typ 650) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 80ml mleka 80ml wody 5g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju lub oliwy całe ciasto przefermentowane mak do posypania
WYKONANIE Dzień 1 godz. 19 - przygotowanie ciasta przefermentowanego. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i dokładnie wymieszać by powstało gładkie, klejące ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić na 1h w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wstawić lodówki na min. 12h (maksymalnie można trzymać 36h). Ja trzymałam 24h.
Dzień 2 godz. 19 - wyjąć z lodówki ciasto przefermentowane i zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, żeby się ogrzało. Przesiać mąkę pszenną z solą i mąką ziemniaczaną. Miód i drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem. Wlać do przefermentowanego ciasta. Dodać przesianą mąkę i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Ja wyrabiałam robotem z końcówką w kształcie haka. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy dolać nieco wody, jeśli zbytnio się klei - dosypać odrobinę mąki. Gotowe ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 12 godzin. W czasie wyrastania ciasto podwoi swoją objętość, więc należy dobrać odpowiednio dużą miskę.
Dzień 3 godz. 8 - Wyjąć z lodówki miskę z ciastem. Zostawić na godzinę na blacie aby się ogrzało. Następnie je odgazować uderzając pięścią w środek. Podzielić na 8 równych części. Z każdej porcji ciasta uformować wałek o długości ok 30cm i zapleść kajzerki. Wierzch posypać makiem.
Zdjęcie - Nocne kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów