Nalewka śliwkowa
Przepis zaczerpnięty z Poradnika Domowego.
Składniki:
- 1 kg świeżych węgierek
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- 3 dag rodzynków
- laska wanilii
- 50 dag cukru
- po pół litra spirytusu i wódki
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, osuszyć, wypestkować (1/10 zostawić) i wraz z umytymi rodzynkami, suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do słoja. Zasypać owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zlać alkohol do pustego słoja, zamknąć i odstawić. Do naczynia z owocami wlać wódkę, włożyć wanilię, zamknąć go i odstawić. Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.