Nalewka miętowo-melisowo-cytrynowa
Przepis znaleziony w Wielkim Żarciu
Składniki
- spirytus – 0,5 l,
- cukier – 200 g,
- świeża mięta - duża garść
- świeża melisa – duża garść,
- cytryny– 2 szt,
- woda – 0,3 l + 0,25 l
Zalać miętę i melisę spirytusem rozcieńczonym 0,3 l wody. Macerować 2-3 dni (nie więcej, żeby nie zmieniło koloru z pięknego zielonego na brązowy). Zioła wyjąć a w ich miejsce włożyć cytryny ze skórka, pokrojone w plastry. Po tygodniu cytryny wyjąć i odcisnąć. Dodać syrop sporządzony z 0,25 l wody i 200 g cukru. Po kilku dniach przecedzić macerat przez filtr do kawy – dla uzyskania klarowności. Odstawić dla dojrzewania – ile kto wytrzyma.
Rok temu na blogu:
Warstwowa sałatka z Estonii
Kugel z makaronu