Nalewka miętowo-melisowo-cytrynowa

Nalewka miętowo-melisowo-cytrynowa

Zdjęcie - Nalewka miętowo-melisowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis znaleziony w Wielkim Żarciu
Składniki

- spirytus – 0,5 l,
- cukier – 200 g,
- świeża mięta - duża garść
- świeża melisa – duża garść,
- cytryny– 2 szt,
- woda – 0,3 l + 0,25 l

Zalać miętę i melisę spirytusem rozcieńczonym 0,3 l wody. Macerować 2-3 dni (nie więcej, żeby nie zmieniło koloru z pięknego zielonego na brązowy). Zioła wyjąć a w ich miejsce włożyć cytryny ze skórka, pokrojone w plastry. Po tygodniu cytryny wyjąć i odcisnąć. Dodać syrop sporządzony z 0,25 l wody i 200 g cukru. Po kilku dniach przecedzić macerat przez filtr do kawy – dla uzyskania klarowności. Odstawić dla dojrzewania – ile kto wytrzyma.

Zdjęcie - Nalewka miętowo-melisowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRok temu na blogu:
Zdjęcie - Nalewka miętowo-melisowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWarstwowa sałatka z Estonii
Zdjęcie - Nalewka miętowo-melisowo-cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kugel z makaronu

Kategorie przepisów