Naleśnki z cukinią i porem
przepis:
6 naleśników
biała część pora
1 mała cukinia
100 g sera feta
3 łyżki utartego grana padano
sól, pieprz, tymianek
olej
Sos pomidorowy:
3 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml wody
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przecier pomidorowy rozrobić z wodą, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sol i pieprz, zagotować.
Cukinię utrzeć na tarce na grubych oczkach.
Por pokroić w krążki.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, udusić na nim por i cukinię. Dodać do smaku sól, pieprz i tymianek.
Farsz nałożyć na naleśniki, posypać utartym serem i pokruszoną fetą.
Naleśniki zwinąć w chusteczkę, obsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Gotowe naleśniki polać sosem pomidorowym i posypać pokruszoną fetą.