Naleśniki z musem malinowym
Moja mama robiła nam z cynamonem i to były najlepsze naleśniki na świecie. Pewnego dnia moja sąsiadka zapukała do drzwi. Gdy otworzyłam stała z talerzem i powiedziała - niespodzianka:-) Dobrze się domyślacie - to byłe właśnie te z musem malinowym.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szkl. mleka,
- 1 szkl. wody mineralnej gazowanej,
- 2 jajka,
- 2 szkl. mąki,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
nadzienie serowe:
- 30 dkg twarogu półtłustego,
- 1 żółtko,
- jogurt naturalny,
- cukier puder,
mus malinowy:
- 30 dkg świeżych lub mrożonych malin,
- cukier puder (można pominąć),
- jogurt naturalny.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Twaróg utrzeć z żółkiem, dodać do smaku cukier puder i jogurt, aby konsystencja była łatwa do smarowania. Kilka malin odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować z jogurtem i cukrem (niekoniecznie). Naleśniki posmarować serem, złożyć w chusteczkę. Podsmażyć na klarowanym maśle i polać musem malinowym. Posypać owocami na wierzchu.