Naleśniki z jajkami
Naleśniki z jajkami to fajny sposób na niedrogi, prosty i sycący posiłek.
Kiedyś uważałam, że pasta jajeczna dobra jest tylko na chlebie. Błąd! Z naleśnikami też smakuje super. Dodatkowe ich obsmażenie na klarowanym maśle działa zdecydowanie na plus.
- około 7-8 naleśników wg swojego ulubionego przepisu
- 6 jajek
- 1 duża cebula
- 1 kajzerka
- mleko
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- masło klarowane
- szczypiorek
Przygotowujemy naleśniki wg swojego ulubionego przepisu. Ja wykorzystałam TE, choć z podanej porcji wychodzi ich nieco więcej. My ewentualny nadstan zabieramy następnego dnia do pracy/szkoły (wykorzystując inne nadzienie).
Jajka gotujemy na twardo.
Kajzerkę zalewamy mlekiem (około 1/2 szklanki), odstawiamy na kilka minut.
Cebulę drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanym na patelni oleju.
W misie rozdrabniacza umieszczamy podsmażoną i przestudzoną cebulę, odciśniętą dobrze kajzerkę oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jajka (przy mniejszym pojemniku warto składniki dodawać stopniowo. Można też wykorzystać maszynkę do mielenia).
Do powstałej gładkiej masy jajecznej dodajemy śmietanę. Doprawiamy sporą szczyptą soli i pieprzu (farsz powinien być wyrazisty w smaku).
Na naleśniki wykładamy porcję farszu. Składamy. Naleśniki obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.
Podajemy posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Polecam również przepis na Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym