Naleśniki orkiszowe
Udało mi się kupić mąkę orkiszową typ 700… zrobię naleśniki orkiszowe. Dlaczego typ 700 ? Im niższy typ mąki, tym mąka jest bielsza i lepiej nadaje się do delikatnych wypieków. Mąka orkiszowa typ 700 jest bielsza od mąki orkiszowej typ 2000, ale coś za coś. Ciemna barwa mąki bierze się z większej ilości otrąb, więc ciemne mąki zawierają więcej błonnika i substancji mineralnych. Ja cenię każdą mąkę orkiszową, dlatego cieszą mnie naleśniki nawet z mąki orkiszowej typu 700. Są bardzo sprężyste, nie rozrywają się, a zarazem świetnie smakują, spróbujcie sami……:)
Składniki na ok.13 sztuk
- 2 szkl. mąki orkiszowej typ 700
- 2 szkl. mleka
- 2 jaka + żółtko
- 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju
- 1/2 szkl. wody