Naleśniki na cydrze
Delikatne i puszyste, francuskie naleśniki, przygotowane na jabłkowym przysmaku. Można je podać na różne sposoby, na obiad lub na deser. Smakują z dżemem, serem roztartym z jogurtem lub z musem jabłkowym. Przepis pochodzi z książki Soirée crêpes, Anne-Cecilie Fichaux ?
Składniki / 14 sztuk
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 10 g roztopionego masła
- 250 ml cydru
- szczypta soli
Do miseczki przesiałam mąkę, dodałam cukier i sól, wszystko wymieszałam. Jajka ubiłam na pianę, dodałam suche składniki, ponownie wszystko wymieszałam. Miksując, stopniowo dodałam mleko, następnie cydr i roztopione masło. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć. Miseczkę z ciastem, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. Naleśniki smażyłam na dobrze nagrzanej patelni, nasmarowanej niewielką ilością masła. Smacznego ?
Inspiracja Kwestia Smaku