Naleśniki na cydrze

Zdjęcie - Naleśniki na cydrze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Delikatne i puszyste, francuskie naleśniki, przygotowane na jabłkowym przysmaku. Można je podać na różne sposoby, na obiad lub na deser. Smakują z dżemem, serem roztartym z jogurtem lub z musem jabłkowym. Przepis pochodzi z książki Soirée crêpes, Anne-Cecilie Fichaux 🙂

Zdjęcie - Naleśniki na cydrze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki / 14 sztuk

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 10 g roztopionego masła
  • 250 ml cydru
  • szczypta soli

Do miseczki przesiałam mąkę, dodałam cukier i sól, wszystko wymieszałam. Jajka ubiłam na pianę, dodałam suche składniki, ponownie wszystko wymieszałam. Miksując, stopniowo dodałam mleko, następnie cydr i roztopione masło. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć. Miseczkę z ciastem, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. Naleśniki smażyłam na dobrze nagrzanej patelni, nasmarowanej niewielką ilością masła. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Naleśniki na cydrze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja Kwestia Smaku

Kategorie przepisów

Podobne przepisy